Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni si pripomenuli vyhlásenie prvej republiky spred 100 rokov

Na snímke sprava rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, jeho manželka Doris Schmidauerová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa rozprávajú pred slávnostným ceremoniálom osláv 100. výročia Rakúskej republiky vo Viedenskej štátnej opere v pondelok 12. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Pred verbálnym násilím, po ktorom v období prvej republiky čoskoro nasledovalo aj fyzické násilie, varoval spolkový kancelár Kurz, ktorý pripomenul, že v súčasnosti je Rakúsko sebavedomou krajinou.

Viedeň 12. novembra (TASR) - Za účasti najvyšších ústavných činiteľov sa v pondelok v priestoroch Viedenskej štátnej opery uskutočnilo spomienkové podujatie pri príležitosti vyhlásenia prvej rakúskej republiky presne pred 100 rokmi.

Spolkový prezident Alexander Van der Bellen i spolkový kancelár Sebastian Kurz sa pri tejto príležitosti prihlásili k právnemu štátu a demokracii v alpskej republike, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.

Hlava štátu pripomenula vo svojom vystúpení počiatočnú skepsu a neúspech republiky, ako aj fakt, že po období vlády národných socialistov sa v krajine do centra pozornosti dostalo vytvorenie toho spoločného, rakúskeho. Van der Bellen jednoznačne odmietol vytváranie obrazu nepriateľa bez ohľadu na to, či ide o moslimov, židov, cudzincov alebo poberateľov sociálnej podpory. "Demokracia by mala byť nekompromisná voči netolerantným," zdôraznil.

Pred verbálnym násilím, po ktorom v období prvej republiky čoskoro nasledovalo aj fyzické násilie, varoval spolkový kancelár Kurz, ktorý pripomenul, že v súčasnosti je Rakúsko sebavedomou krajinou.

Predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka varoval vo svojom vystúpení pred tolerovaním paralelných spoločností, ktoré odmietajú jestvujúce štátne zriadenie.

Na spomienkovej slávnosti boli prítomní preživší holokaustu a školáci.