Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vojvoda z Edinburghu (97) po nehode odovzdal vodičský preukaz

Princ Philip, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ako informovala britská televízia Sky, januárová nehoda vyvolala diskusiu, či by si princ Philip mal vo svojom pokročilom veku ešte sadať za volant.

Londýn 9. februára (TASR) - Vojvoda z Edinburghu sa dobrovoľne vzdal vodičského preukazu, uviedol v sobotu Buckinghamský palác.

Manžel britskej kráľovnej Alžbety II. sa v januári stal účastníkom dopravnej nehody, ku ktorej došlo neďaleko kráľovského sídla Sandringham v anglickom grófstve Norfolk.

Deväťdesiatsedemročný princ vyviazol z nehody bez zranení. Žena v aute značky Kia, do ktorého princ Philip svojím vozidlom Land Rover Freelander narazil, utrpela zlomeninu zápästia.

Ako informovala britská televízia Sky, januárová nehoda vyvolala diskusiu, či by si princ Philip mal vo svojom pokročilom veku ešte sadať za volant.

"Po dôkladnom zvážení sa vojvoda z Edinburghu rozhodol, že sa svojho vodičského preukazu vzdá," informoval Buckinghamský palác.

Od nástupu Alžbety II. na trón v roku 1952 plní princ Philip dôležitú úlohu v mnohých aspektoch spoločenského života a zastáva mnohé čestné funkcie. Kráľovnú sprevádzal na oficiálnych cestách po celom svete. S kráľovnou majú štyri deti – Charlesa, Anne, Andrewa a Edwarda -, osem vnúčat a šesť pravnúčat. V roku 2017 sa Philip stiahol z verejného života.