Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Voľby gubernátora na južnej Sibíri vyhral jediný kandidát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prekvapivé odstúpenie úradujúce gubernátora z volebného súboja vyvolalo špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin nechcel riskovať hroziacu porážku v regionálnych voľbách.

Moskva 12. novembra (TASR) - Víťazom gubernátorských volieb v ruskej republike Chakasko sa stal komunista Valentin Konovalov, ktorý sa o post uchádzal ako vôbec jediný kandidát. Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Úradujúci gubernátor Viktor Zimin, člen vládnucej strany Jednotné Rusko, totiž zo súboja odstúpil ešte pred nedeľňajším druhým kolom volieb. Stalo sa tak po tom, ako utrpel porážku v septembrovom prvom kole, keď za svojím komunistickým súperom zaostal o takmer 12 percent hlasov.

Tridsaťročnému Konovalovovi preto v nedeľu na víťazstvo stačilo 50 percent odovzdaných hlasov; podľa predbežných výsledkov ho napokon podporilo vyše 57 voličov.

Prekvapivé odstúpenie úradujúce gubernátora z volebného súboja vyvolalo špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin nechcel riskovať hroziacu porážku v regionálnych voľbách. Zimin svoj krok oficiálne vysvetlil zdravotnými dôvodmi.

Z druhého, opakovane odkladaného kola volieb napokon odstúpili aj ďalší dvaja kandidáti, ktorí ašpirovali na funkciu gubernátora.

Volebné víťazstvo v Chakasku, ktoré sa nachádza na južnej Sibíri v povodí rieky Jenisej, okamžite uvítal šéf ruských komunistov Gennadij Ziuganov. Konovalov podľa neho zvíťazil vďaka svojmu konštruktívnemu volebnému programu a dôstojnému vystupovaniu.