Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Reakcie svetových lídrov na víťazstvo Zelenského

Na snímke kandidát na post prezidenta Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena sa tešia vo volebnom štábe po 2. kole prezidentských volieb 21. apríla 2019 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom posolstve pre Zelenského zdôraznila svoj záujem o stabilizáciu Ukrajiny a mierové riešenie konfliktu v Donbase.

Moskva 22. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ neplánuje zablahoželať Volodymyrovi Zelenskému k jeho víťazstvu v prezidentských voľbách na Ukrajine.

Informoval o tom v pondelok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol, že zatiaľ je "predčasné hovoriť o blahoželaní" Zelenskému, ako aj o "možnosti spolupráce" s ním.

Peskov vysvetlil, že Moskva si bude názor na Zelenského vytvárať podľa jeho činov a od toho bude závisieť aj spolupráca.

Hovorca dodal, že Rusko rešpektuje rozhodnutie ukrajinských voličov vo voľbách, ale "pripomína problém s legitimitou tohto (volebného) procesu", keďže "možnosť voliť nedostali tri milióny občanov Ukrajiny" žijúcich v Rusku.

Na otázku novinárov, prečo bolo rozhodnutie neblahoželať Zelenskému prijaté, Peskov odpovedal, že "je potrebné posudzovať konkrétne prípady, konkrétne kroky", pričom poukázal aj na to, že oficiálne výsledky volieb na Ukrajine ešte ani neboli oznámené.

Ako informovala agentúra Ukrinform, ukrajinská Ústredná volebná komisia by mala výsledky druhého kola prezidentských volieb oficiálne oznámiť 30. apríla.

Ruský spravodajský portál Medusa v súvislosti so zatiaľ neoficiálnymi výsledkami volieb na Ukrajine a otáľaním Kremľa s blahoželaním víťazovi pripomenul, že Putin neblahoželal k víťazstvu ani Zelenskému predchodcovi v úrade Petrovi Porošenkovi.

Ústredná volebná komisia do pondelka 14.30 h miestneho času spracovala 99,03 percenta elektronických protokolov zaslaných volebnými komisiami. Z takto zhromaždených údajov vyplýva, že Zelenského volilo 73,22 percenta voličov, zatiaľ čo Porošenkovi svoj hlas odovzdalo 24,46 percenta voličov. Svoje právo voliť využilo uplynulú nedeľu 62,07 percenta voličov.

Lídri Francúzska a Nemecka zablahoželali víťazovi volieb na Ukrajine



Francúzsko a Nemecko, ktoré iniciovali rokovania o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, zablahoželali v pondelok Volodymyrovi Zelenskému k zvoleniu za prezidenta Ukrajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Obe krajiny vo svojich reakciách zdôraznili svoju podporu reformám na Ukrajine a oddanosť územnej celistvosti Ukrajiny.

Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v pondelok informovala, že Macron v rozhovore so Zelenským znovu vyjadril svoju pripravenosť spolupracovať s Nemeckom pri urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny prostredníctvom rokovaní v tzv. normandskom formáte, ktorý zahŕňa aj Ukrajinu a Rusko.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Úlohou tzv. normandskej štvorky je implementácia mierovej dohody z Minska z roku 2015, čo však naráža na množstvo problémov. Lídri štyroch krajín sa už dávnejšie nezišli na spoločnom rokovaní.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom posolstve pre Zelenského zdôraznila svoj záujem o stabilizáciu Ukrajiny a mierové riešenie konfliktu v Donbase. Prízvukovala však aj nutnosť reformy justičného systému na Ukrajine, decentralizáciu jej orgánov a boj proti korupcii.

Ako informovala agentúra Ukrinfom, Zelenskému k víťazstvu v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb v pondelok zagratuloval aj generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, ktorý vo svojom tvíte označil Ukrajinu za "dôležitého člena Rady Európy".

Volker: USA budú Ukrajine pomáhať čeliť ruskej agresii



Prezident USA Donald Trump v nedeľu v telefonickom rozhovore zaželal novozvolenému prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému veľa úspechov pri výkone funkcie a prezidentské voľby označil za dôležitú etapu v dejinách Ukrajiny.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v noci na pondelok zverejnil Biely dom. Trump podľa neho ocenil aj pokojný priebeh hlasovania a demokratický charakter volieb.

Trump súčasne potvrdil pripravenosť pomôcť Ukrajine pri uskutočňovaní reforiem, ktoré tam posilnia demokraciu, zvýšia životnú úroveň a skoncujú s korupciou.

Osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA pre Ukrajinu Kurt Volker, ktorý o Trumpovom telefonáte informoval vo svojom tvíte, ďalej napísal, že budeme naďalej podporovať úsilie Kyjeva o "obnovu územnej celistvosti a pomáhať (Ukrajine) čeliť ruskej agresii".

Odchádzajúcemu ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi sa Volker poďakoval "za jeho odvahu viesť Ukrajinu vo veľmi ťažkých časoch i za jeho záväzok voči demokratickým inštitúciám, ale aj za akceptovanie vôle ukrajinského ľudu" vyjadrenej vo voľbách.

S prehĺbením kontaktov a spolupráce s Ukrajinou po Zelenského zvolení počíta aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Pripomenul, že Rakúsko je jedným z najväčších investorov do ekonomiky Ukrajiny, a preto má záujem na jej hospodárskom rozvoji. Kurz preto Zelenského vyzval, aby pokračoval v nutných reformách, obzvlášť v boji s korupciou.

Kurz potvrdil, že Viedeň neuznáva pripojenie Krymského polostrova k Rusku a trvá na prepustení ukrajinských námorníkov zadržiavaných v Rusku od incidentu v Kerčskom prielive z novembra roku 2018. Rakúsko podľa Kurza podporuje sankcie uvalené na Rusko v dôsledku anexie Krymu a žiada obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny.

Poľský prezident Andrzej Duda tiež zagratuloval Zelenskému k víťazstvu vo voľbách. Uviedol, že výsledok volieb odráža očakávania ukrajinskej spoločnosti, ktorá si želá, aby štátne orgány podnikali razantnejšie kroky pri reforme politického a ekonomického života na Ukrajine a zaisťovaní bezpečnosti a stability. Duda tiež vyjadril nádej, že Zelenskyj podporí zblíženie Ukrajiny s euroatlantickým spoločenstvom.

Duda okrem toho pozval Zelenského na návštevu Poľska a vyjadril nádej v skoré vyriešenie sporných otázok týkajúcich sa rozličnej interpretácie dejín.

Kanadský premiér Justin Trudeau vo svojom tvíte zagratuloval Zelenskému k víťazstvu a ubezpečil, že sa teší na spoluprácu s ním. Poďakoval sa aj kanadským občanom, ktorí sa na prezidentských voľbách na Ukrajine zúčastnili ako pozorovatelia.

Pripravenosť pokračovať v spolupráci s Ukrajinou vyslovil aj lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs, ktorý sa súčasne poďakoval Petrovi Porošenkovi za všetko, čo urobil počas pôsobenia vo funkcii ukrajinského prezidenta. Uplynulých päť rokov Rinkevičs označil za zložité obdobie v dejinách Ukrajiny.

Šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius deklaroval, že "Ukrajina sa rozhodla pre zmenu. Rešpektujeme toto rozhodnutie a dúfame, že tieto zmeny povedú (...) k ďalším reformám a integrácii do euroatlantickej rodiny".

Zelenskému k víťazstvu v prezidentských voľbách zablahoželala i švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová. Uviedla, že Švédsko bude pokračovať v spolupráci s Ukrajinou, podporovať jej reformný program, územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť.

Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v spoločnom liste zablahoželali Volodymyrovi Zelenskému k víťazstvu v prezidentských voľbách na Ukrajine. V spoločnom liste Tusk a Juncker uviedli, že voľby dokázali oddanosť Ukrajiny demokratickým hodnotám a právnemu štátu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.