Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Vonkajšie hranice EÚ budú lepšie chránené

Úradníci hraničnej agentúry EÚ Frontex usmerňujú migrantov počas ich nalodenia na trajekt v prístave v meste Mytilini na gréckom ostrove Lesbos 8. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Európsky parlament schválil návrh na zriadenie spoločného systému pohraničnej a pobrežnej stráže EÚ, ktorým sa podporí úsilie agentúry Frontex a orgánov ochrany štátnych hraníc.

Štrasburg 7. júla (TABLET.TV) - Nová legislatíva ponechá každodennú správu vonkajších hraníc v rukách štátnych orgánov, v prípade zvýšeného vonkajšieho tlaku im však umožní požiadať o pomoc Európsku agentúru pohraničnej a pobrežnej stráže (EPPS), ktorá urýchlene rozmiestni svoje tímy na ohrozené časti hranice.

Agentúra EPPS by tiež mala zohrávať významnejšiu úlohu pri navracaní migrantov do krajín ich pôvodu. K samotnej návratovej operácii však môže dôjsť iba v súlade s rozhodnutím vnútroštátneho orgánu. Rozšírené právomoci agentúry v tejto oblasti boli zároveň posilnené dodatočnými zárukami dodržiavania základných práv. EPPS nebude participovať na návratoch medzi tretími (nečlenskými) krajinami.




EPPS nebude disponovať vlastnými príslušníkmi pohraničnej stráže. Bude mať právomoc povolať rezervu rýchlej reakcie pozostávajúcu z 1.500 príslušníkov vyčlenených členskými štátmi. Najviac príslušníkov vyčlení Nemecko (225), najmenej Island (2), slovenský príspevok predstavuje 35 pohraničníkov.

Europoslanec Vladimír Maňka (SMER-SD/S&D) pripomenul, že ochrana vonkajších hraníc únie je jednou z hlavných priorít slovenského predsedníctva.

Parlamentom schválený text nariadenia bude zaslaný Rade ministrov, ktorá ho tiež musí odobriť. Nová legislatíva by mala vstúpiť do platnosti už na jeseň tohto roka.