Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko odobrilo zákon, ktorý je odvetou amerického Magnitského zákona

Ruské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo už samotný návrh, ktorý bol prijatý americkým senátom minulý týždeň. Uviedlo, že jeho schválenie sa negatívne prejaví na vzťahov medzi USA a Ruskom.

Moskva 11. decembra (TASR) - Výbor ruskej Štátnej dumy pre zákonodarstvo a štátnu správu dnes odobril návrh zákona, ktorý bude odpoveďou na tzv. Magnitského zákon schválený minulý týždeň americkým Senátom.

Informovali o tom ruské agentúry s tým, že poslanci dolnej komory ruského parlamentu ho v prvom čítaní začnú prerokúvať v piatok.

Návrh zákona obsahuje rovnaké reštrikcie voči občanom USA, ktorí nejakým spôsobom porušili práva ruských občanov, ako už schválený americký zákon: ide o zákaz vstupu do krajiny, pričom poslanci doňho formou pozmeňujúcich návrhov zahrnú zrejme aj zmrazenie účtov týchto osôb v ruských bankách.

Ako píše agentúra Interfax, zákon bude podľa všetkého pomenovaný po Dimovi Jakovlevovi - dvojročnom adoptovanom ruskom chlapcovi, ktorý pre nedbanlivosť adoptívnych rodičov v júli 2008 zomrel na prehriate. Jeho adoptívny otec ho totiž nechal deväť hodín v zavretom aute pri teplote vyše 50 stupňov Celzia. Americký súd adoptívneho otca Milesa Harrisona oslobodil.

Navrhovateľ pomenovania - Viačeslav Nikonov z vládnej strany Jednotné Rusko uviedol, že zákon by mal byť venovaný pamiatke všetkých ruských detí, ktoré zomreli vinou adoptívnych rodičov z USA. Podľa štatistiky úradu ruského splnomocnenca pre práva detí za posledných desať rokov bolo takých prípadov najmenej 19.

Nikonov podľa Interfaxu poznamenal, že ministerstvo zahraničných vecí už vypracovalo zoznam nežiaducich občanov Spojených štátov, ktorým Rusko odoprie vstup na svoje územie. Podľa jeho slov sa tak už stalo v prípade vysokopostaveného vládneho úradníka pôsobiaceho na americkej základni Guantánamo na Kube.

Zákon prijatý minulý týždeň americkým Senátom je pomenovaný po právnikovi Sergejovi Magnitskom, ktorý pred tromi rokmi zomrel v ruskej vyšetrovacej väzbe, kde bol po obvinení z krátenia dane. Okolnosti jeho smrti stále nie sú jasné a vysvetlené. V prípade teraz konajú ruské súdy.

Podľa niektorých zdrojov Magnitskij odhalil schému daňových podvodov a prania špinavých peňazí cez švajčiarsku banku, do ktorej boli zapletení ruskí daňoví úradníci a zločinecké klany.

Tzv. Magnitského zákon v prvom rade normalizuje obchodné vzťahy s Ruskom a odstraňuje obmedzenia z čias studenej vojny, keďže sa ním odstránil Jacksonov-Vanikov dodatok k zákonu z roku 1974, ktorý obchodovanie s bývalým Sovietskym zväzom spájal so slobodou emigrovania židov a príslušníkov ďalších menšín. Zároveň však tzv. Magnitského zákon zavádza i povinnosť odoprieť vstup na americké územie predstaviteľom Ruska zapleteným do kauzy právnika Sergeja Magnitského. Zmrazia aj ich bankové účty v USA.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo už samotný návrh zákona. V reakcii na jeho schválenie v Senáte uviedlo, že ide o "predstavenie v absurdnom divadle", pričom vyslovilo predpoklad, že zákon sa negatívne prejaví na perspektíve obojstranných obchodných vzťahov, pričom zodpovednosť za to budú niesť výlučne Spojené štáty.

Podľa agentúry Interfax je prvým dôsledkom tzv. Magnitského zákona spor ohľadom kvality hovädzieho mäsa dovážaného z USA do Ruska.