Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

VZ OSN schválilo rezolúciu, odporúča Palestínčanov za členov OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za rezolúciu, podľa ktorej Palestínčania sú pripravení stať sa členmi OSN a priznáva im dodatočné práva pozorovateľov, hlasovalo 143 členských krajín OSN.

New York 10. mája (TASR) - Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Za rezolúciu, podľa ktorej Palestínčania sú pripravení stať sa členmi OSN a priznáva im dodatočné práva pozorovateľov, hlasovalo 143 členských krajín OSN. Deväť bolo proti a 25 sa hlasovania zdržalo.

Rezolúcia Valného zhromaždenia "určuje, že štát Palestína... by mal byť prijatý za člena (OSN)" a "odporúča Bezpečnostnej rade, aby túto záležitosť opätovne priaznivo posúdila", píše sa v texte prijatého návrhu.

Spojené štáty už naznačili, že budú v Bezpečnostnej rade vetovať plné členstvo Palestínčanov v OSN, ktorá má v tejto veci konečné slovo. Veto uplatnili aj v apríli, keď sa hlasovalo o palestínskej žiadosti na návrh Alžírska.

Palestínčania majú v súčasnosti status pozorovateľskej krajiny, ktorá však nie je členom OSN.