Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Westminsterské opátstvo dostalo nové vitrážové okno podľa Hockneyho

Britský umelec David Hockney stojí pred vitrážnym oknom, ktoré vytvoril podľa návrhu v londýnskom starobylom chráme Westminsterské opátstvo 26. septembra 2018. Hockney vytvoril návrh vitráže na iPade, potom okno vyrobili profesionálni sklári zo spoločnosti Barley Studio v severnom Anglicku. Okno vzniklo na objednávku na oslavu dlhého panovania britskej kráľovnej Alžbety II. a znázorňuje krajinu s kvitnúcimi stromami hlohu v odtieňoch modrej, zelenej, žltej, oranžovej a červenej. Foto: TASR/AP

Okno vzniklo na objednávku na oslavu dlhého panovania britskej kráľovnej Alžbety II. a znázorňuje krajinu s kvitnúcimi stromami hlohu v odtieňoch modrej, zelenej, žltej, oranžovej a červenej.

Londýn 26. septembra (TASR) - Vitrážové okno svetoznámeho britského umelca Davida Hockneyho vytvorené podľa návrhu, ktorý výtvarník načrtol na iPade, odhalili v stredu v londýnskom starobylom chráme Westminsterské opátstvo.

Okno vzniklo na objednávku na oslavu dlhého panovania britskej kráľovnej Alžbety II. a znázorňuje krajinu s kvitnúcimi stromami hlohu v odtieňoch modrej, zelenej, žltej, oranžovej a červenej.

Uznávaný umelec (81), preslávený zobrazovaním bazénov s odleskami slnka v Los Angeles a zalesnených anglických kopcov, sa inšpiroval láskou panovníčky k vidieckej krajine a k prírode v jej rodnom grófstve Yorkshire.

Vitráž je sklenená plocha slúžiaca ako výplň okna, začali sa objavovať na stavbách stredovekých katedrál.

Hockney vytvoril návrh vitráže na iPade, potom okno vyrobili profesionálni sklári zo spoločnosti Barley Studio v severnom Anglicku, približuje agentúra AP.

"Kráľovnino okno" verejne odhalili v stredu v gotickom Westminsterskom opátstve. Nachádza sa nad severnou priečnou chrámovou loďou a je nápadným moderným príspevkom do stavby, kde britských panovníkov korunujú a pochovávajú už vyše 1000 rokov.

Dekan Westminsteru John Hall, ktorý kritizoval niektoré staršie okná s vitrážami v anglikánskom opátstve ako "vulgárne" a "príšerné", povedal: "Nechcel som žiadne figuratívne ani heraldické dielo."

Hall oslovil Hockneyho, pretože je "najoslavovanejším žijúcim umelcom" a britským národným pokladom, ktorému kráľovná udelila Rad spoločníkov cti. Toto ocenenie môže mať maximálne 65 výnimočných ľudí.

Hockney nemal pre zaneprázdnenosť na vitráž dostatok času, preto vytvoril návrh na iPade, svojom obľúbenom kresliacom náčiní. Pripomína Henriho Matissa a Marca Chagalla.

Hockney, žijúci v Los Angeles, sa počas 70 rokov kariéry venoval kresbám, maľbe, grafike, fotokoláži a videu. Je tiež scénografom a fotografom. Významne prispel k pop-artovému umeleckému hnutiu 60. rokov 20. storočia.

Je pravdepodobne najväčším žijúcim umelcom na svete. Jedna z jeho malieb bazénov v Los Angeles sa bude v novembri dražiť v aukčnom dome Christie's, odhadovaná cena predaja je 80 miliónov dolárov.

Umelec utrpel v roku 2012 slabšiu mozgovú príhodu, ale stále pracuje - a stále ostro vystupuje proti zákazom fajčenia a ďalším vládnym nariadeniam.

"Stále fajčím," povedal v stredu gratulantovi v opátstve. "Stále žijem."