Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

World Central Kitchen obnovuje svoju činnosť v Gaze

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

Nikózia 29. apríla (TASR)- Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál, čo samo o sebe predstavuje 62 percent všetkej potravinovej pomoci medzinárodných mimovládnych organizácií.

WCK uviedla, že má pripravených na vstup do Gazy cez hraničný priechod Rafah 276 kamiónov, v ktorých sa nachádza takmer osem miliónov porcií jedál. Okrem toho pošle nákladné vozidlá do Gazy aj z Jordánska.

"Humanitárna situácia v Gaze je stále hrozná," uviedla výkonná riaditeľka WCK Erin Goreová. "Obnovujeme našu činnosť s rovnakou energiou a odhodlaním, aby sme poskytli potraviny čo najviac ľuďom," dodala.

Izraelský útok, ktorý 1. apríla viedol k smrti siedmich pracovníkov WCK, odsúdili krajiny z celého sveta vrátane Spojených štátov a žiadali Izrael o vysvetlenie. WCK po útoku pozastavila svoju činnosť v Gaze.

Izrael neskôr uviedol, že v rámci vyšetrovania zistil pochybenia a porušenie postupov zo strany armády, čo viedlo k prepusteniu dvoch dôstojníkov a pokarhaniu vysokopostavených veliteľov. WCK však žiada medzinárodné vyšetrenie útoku.

Vojna v Pásme Gazy vypukla 7. októbra po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí a militanti ďalších 250 uniesli. Izrael reagoval odvetnými útokmi a neskôr aj pozemnou ofenzívou, ktorá si dosiaľ vyžiadala životy vyše 34.000 ľudí, vyplýva z údajov palestínskych úradov. Vojna okrem toho vyvolala v Pásme Gazy humanitárnu katastrofu.

"Museli sme sa rozhodnúť. Buď celkom prestaneme poskytovať ľuďom jedlo počas jednej z najhorších kríz vôbec, čo sa týka hladu, alebo v tom budeme pokračovať vediac, že humanitárni pracovníci aj civilisti sú vystavení zastrašovaniu a zabíjaniu," povedala Goreová.

"Nakoniec sme sa rozhodli pokračovať a poskytovať ľudom jedlo v týchto pre nich najťažších časoch," dodala.