Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sudánske milície údajne obsadili prezidentský palác v Chartúme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Milície RSF obvinili armádu, že vnikla do ich táborov v južnej časti Chartúmu a v meste Soba v strednej časti Sudánu.

Chartúm 15. apríla (TASR) - Sudánske milície tvrdia, že sa zmocnili prezidentského paláca a letiska v hlavnom meste Chartúm. Údajne tak urobili po tom, čo ich tábory napadli jednotky sudánskej armády, informuje agentúra AFP.

Polovojenské Rýchle podporné sily (RSF) v sobotňajšom vyhlásení uviedli, že prevzali "plnú kontrolu" nad prezidentským palácom v centre Chartúmu, ako aj nad chartúmskym letiskom, ako aj nad ďalším letiskom v meste Merowe na severe krajiny.

Zo sudánskej metropoly už od rána hlásili intenzívnu streľbu a explózie.

Milície RSF obvinili armádu, že vnikla do ich táborov v južnej časti Chartúmu a v meste Soba v strednej časti Sudánu. Ako uviedli RSF, sudánska armáda "spustila rozsiahly útok so všetkými druhmi ťažkých a ľahkých zbraní".

Sudánska armáda naopak tvrdí, že sily RSF zaútočili na jej základne v Chartúme a v ďalších častiach Sudánu. "Zrážky stále prebiehajú a armáda si plní svoju povinnosť, ktorou je ochrana krajiny," povedal hovorca armády.

Predstavitelia polovojenských síl RSF krátko po vypuknutí bojov oznámili, že v reakcii na útoky armády a v rámci "sebaobrany" prevzali kontrolu nad letiskom a prezidentským palácom v Chartúme, ako aj nad ďalšími objektmi v iných častiach Sudánu.

Napätie medzi oboma stranami eskalovalo v posledných mesiacoch, čo podľa AP spôsobilo odloženie podpisu medzinárodne podporovanej dohody o obnove demokracie a civilnej vlády v Sudáne po vojenskom prevrate. Dôvodom napätia je spor o to, akým spôsobom by mali byť sily RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať, priblížila AP.

Vojenská junta vládne v Sudáne od prevratu z októbra 2021. Puč ukončil krátke obdobie snáh o demokratizáciu krajiny po zosadení dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra v apríli 2019.