Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z. Khalilzad bude na budúci týždeň znova rokovať s Talibanom

Vyslanec USA pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Washington sa usiluje o dosiahnutie dohody s Talibanom ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa mali v Afganistane konať na konci septembra.

Washington 23. júla (TASR) - Vyslanec USA pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad odcestuje na budúci týždeň do Kábulu a Kataru, aby pokračoval v rokovaniach s extrémistickým hnutím Taliban o ukončení vojny v Afganistane. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí o tom písala agentúra AFP.

Khalilzad odcestuje na budúci pondelok "v rámci celkovej snahy o uľahčenie mierového procesu s cieľom ukončiť konflikt v Afganistane," uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Vyslanec by mal najprv s afganskou vládou v Kábule prediskutovať "ďalšie kroky v mierovom procese vrátane vyselektovania národného vyjednávacieho tímu, ktorý by sa mohol zúčastniť medziafganských rokovaní".

Ako v tejto súvislosti pripomína AFP, vytvorenie takéhoto tímu vyjednávačov bude problematické vzhľadom na to, že Taliban odmieta akékoľvek rokovania s afganskou vládou, ktorú považuje za bábku Spojených štátov.

Po tomto rokovaní odcestuje Khalilzad do katarskej Dauhy, kde "bude pokračovať v rokovaniach s Talibanom".

Washington sa podľa AFP usiluje o dosiahnutie dohody s Talibanom ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa mali v Afganistane konať na konci septembra.