Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za slušné Slovensko demonštrovali aj v Londýne a Dubline

Na snímke Zhromaždenie organizované iniciatívou Za slušné Slovensko 16. novembra 2018 na Námestí SNP v Bratislave. Pridali sa k nim aj v zahraničí. Foto: TASR - Martin Baumann

Mnoho Slovákov žijúcich v Dubline, ktorí sledujú dianie na Slovensku, nemá podľa neho možnosť prísť ukázať, že im záleží na tom, čo sa doma deje.

Dublin/Londýn 17. novembra (TASR) - Piatkové zhromaždenia v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko sa konali symbolicky v predvečer výročia Nežnej revolúcie popri Slovensku aj v dvoch zahraničných mestách.

Na protest pred slovenským veľvyslanectvom v Dubline o 20.00 h prišlo celkovo 25 ľudí, aby vyjadrilo podporu iniciatíve Za slušné Slovensko a nespokojnosť s vývojom politickej situácie na Slovensku. Pre TASR to uviedol usporiadateľ Róbert Toth.



Mnoho Slovákov žijúcich v Dubline, ktorí sledujú dianie na Slovensku, nemá podľa neho možnosť prísť ukázať, že im záleží na tom, čo sa doma deje. "V skutočnosti možno pomôžeme oveľa viac, keď aj v zahraničí ukážeme, že svet sa díva," povedal.

Podľa Totha sú dôvodom zorganizovania večerného protestu "udalosti uplynulého roka ako podozrenia z prepojenia vlády s mafiou a vražda novinára", ale i "udalosti posledného týždňa ako podvody s titulmi a prenasledovanie nepríjemných občanov".

"Útok na organizátorov je útok na nás všetkých... Prenasledovanie bežného občana za prejavenie občianskej iniciatívy nepatrí do demokracie a je škaredým výsmechom voči obeti, ktorú Ján (Kuciak) a Martina (Kušnírová) museli kvôli tomuto nefunkčnému systému priniesť," dodal Toth. Podľa neho organizátori protestov žiadny prevrat neuskutočňujú a hrozbou sú tí, ktorí demokraciu "už roky systematicky ničia".

Miestom ďalšieho piatkového zhromaždenia bol aj Londýn. Pri Mramorovom oblúku (Marble Arch) neďaleko Hyde parku sa o 20.00 h zišlo 60-70 ľudí. TASR o tom informoval organizátor Jakub Dovčík.

"Protest sme zorganizovali, pretože považujeme za dôležité, aby ľudia v Londýne hovorili o dôležitých problémoch Slovenska. Je neakceptovateľné, aby bol predsedom parlamentu plagiátor a aby boli slušní študenti vypočúvaní len preto, že sú spoločensky aktívni," dodal.