Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Začiatok ukrajinského parlamentu poznamenala bitka i aktivistky Femen

Bitka poslancov na úvodnom zasadnutí ukrajinského parlamentu. Foto: TASR/AP

Poslanci opozície prišli na dnešné slávnostné zasadnutie v tričkách s fotografiou väznenej expremiérky a líderky opozície Julie Tymošenkovej a nápisom Slobodu politickým väzňom.

Kyjev 12. decembra (TASR) - Ukrajinský parlament sa dnes zišiel na ustanovujúcom zasadnutí, na ktorom poslanci zložili ústavou predpísaný sľub.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, pred začatím prvej schôdzky došlo k potýčke medzi opozičnými poslancami z politickej strany Baťkivščyna. Dvaja z nich totiž odmietli podpísať súhlas s členstvom v poslaneckom klube, na čo ich ostatní poslanci Baťkivščyny vyhnali zo sály.

Druhý incident, pri ktorom zasahovala polícia, sa odohral pred budovou parlamentu, kam prišli polonahé aktivistky feministického hnutia Femen.

Polícia kvôli nim na desať minút uzavrela vstup do budovy, takže poslanci museli čakať. Medzi čakajúcimi bol aj ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, napísal internetový server Gazeta.ru.

Potýčka medzi poslancami ukrajinského parlamentu na prvom zasadnutí.
Foto: TASR/AP
Poslanci opozície prišli na dnešné slávnostné zasadnutie v tričkách s fotografiou väznenej expremiérky a líderky opozície Julie Tymošenkovej a nápisom "Slobodu politickým väzňom". Poslanci za nacionalistickú stranu Sloboda prišli zasa v košeliach s typickou ľudovou výšivkou.

Na zasadnutí boli aj členovia vlády staronového premiéra Mykolu Azarova, ktorí sú zatiaľ len dočasne poverení výkonom funkcie, keďže ich kandidatúry ešte parlament neschválil. Opoziční poslanci Azarovov príchod vítali výkrikmi "hanba!".

Poslanci by dnes mali vytvoriť jednotlivé frakcie, kluby, personálne obsadiť komisie a zvoliť vedenie parlamentu. Očakáva sa, že aj potvrdia Mykolu Azarova vo funkcii predsedu vlády.

Parlamentné voľby na Ukrajine

Parlamentné voľby sa na Ukrajine konali 28. októbra a sčítanie hlasov po nich malo veľmi dramatický priebeh, keďže ho sprevádzali obvinenia z falšovania výsledkov, ktoré vzniesla opozícia. Podozrenia z manipulácie s výsledkami sa týkali najmä jednomandátových volebných obvodov, kde podľa paralelného sčítania hlasov opozíciou vyhral ich kandidát, ale podľa zápisnice volebnej komisie predstaviteľ vládnucej strany alebo na ňu napojený politik.

Na základe sporov ústredná volebná komisia pri uzatváraní výsledkov volieb konštatovala, že v piatich volebných obvodoch nie je možné určiť víťaza. Navrhla preto vypísať dodatočné voľby, čo opozícia odmietla a žiadala uznať víťazstvo jej kandidátov. So sťažnosťou na priebeh hlasovania sa opozícia obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva.

Väznená expremiérka Tymošenková na protest proti manipulácii s výsledkami a proti priebehu predvolebnej kampane i samotných volieb deň po voľbách vyhlásila hladovku.