Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zatkli mladíka, ktorý údajne plánoval útok na časopis Charlie Hebdo

Karikatúra Mohameda Foto: Charlie Hebdo

Podozrivý nemá predošlý policajný záznam, bezpečnostným zložkám je však známy, povedal súdny zdroj bez uvedenia ďalších podrobností.

Paríž 20. septembra (TASR) - Polícia zadržala dnes v južnom Francúzsku mladého muža podozrivého z plánovania odvetného útoku na zamestnancov francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra Reuters.

Protiteroristické úrady v blízkosti stredomorského prístavného mesta Toulon vypočúvali 18-ročného mladíka po tom, ako sa prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyhrážal, že podreže každého, koho nájde v priestoroch redakcie Charlie Hebdo.

Podozrivý nemá predošlý policajný záznam, bezpečnostným zložkám je však známy, povedal súdny zdroj bez uvedenia ďalších podrobností.

Francúzska polícia je kvôli možným útokom islamských militantov v stave pohotovosti. V piatok 21. septembra z preventívnych bezpečnostných dôvodov uzavrú francúzske ambasády, konzuláty, kultúrne centrá a medzinárodné francúzske školy v približne 20 moslimských krajinách.



Kalifornský sudca zamietol žiadosť o stiahnutie protiislamského videa z YouTube


Kalifornský sudca nevyhovel dnes žiadosti herečky Cindy Lee Garciovej o odstránenie urážlivej protiislamskej snímky z internetovej stránky YouTube, ktorá patrí spoločnosti Google.

Herečka, ktorá vo filme účinkovala, v stredu zažalovala Google za snahu ponechať upútavku k snímke Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov) na internete.

Snažila sa dokázať, že 14-minútové video narušuje jej súkromie a ohrozuje jej život. Súd v Los Angeles však dnes zamietol jej žiadosť o dočasné zamedzenie prístupu k spornému videu. Podľa sudcu totiž nie je - na základe predložených materiálov - pravdepodobné, že by vo svojom spore s Google mohla napokon uspieť.

Garciová podala žalobu aj na tvorcu snímky za podvod a poškodenie povesti. Garciová vyhlásila, že v scenári sa vôbec nespomínal prorok Mohamed, ktorého amatérske video zosmiešňuje. Tvrdí, že o jeho protiislamskom zameraní nevedela. Po zverejnení sa jej údajne vyhrážali zabitím.

Google, ktorý vlastní stránku YouTube, už zablokoval prístup ku kontroverznej upútavke užívateľom v Saudskej Arábii, Líbyi, Egypte, Indonézii a Indii.