Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Raketový útok na Pokrovsk si vyžiadal deväť obetí

Záchranári pracujú na mieste zničenej obytnej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Pokrovsk, v Doneckej oblasti 8. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského v dôsledku útoku bolo zranených 82 ľudí vrátane dvoch chlapcov.

Kyjev/Londýn 9. augusta (TASR) - Raketový útok ruskej armády na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny pripravil o život deväť ľudí, uviedol vo svojom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pripomenula, že predtým bolo hlásených sedem obetí.

Podľa Zelenského v dôsledku útoku bolo zranených 82 ľudí vrátane dvoch chlapcov. Stav jedného z nich - 11-ročného Nikitu - je vážny.

Zelenskyj sa vo svojom príhovore poďakoval účastníkom záchrannej operácie, pričom poznamenal, že druhý raketový úder bol zasadený krátko po tom, ako na miesto pádu prvej rakety dorazili záchranári.

Podľa miestnych úradov dve rakety Iskander zasiahli mesto Pokrovsk v pondelok večer v rozpätí 40 minút.

V súvislosti s tým Zelenskyj obvinil Rusko z cieleného útoku na záchranárov. "Ide o zámerné rozhodnutie teroristov spôsobiť čo najväčšiu bolesť a škody," povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve.

Pavlo Kyrylenko, náčelník vojenskej správy Doneckej oblasti, uviedol, že pri raketovom útoku poškodených bolo asi desať výškových budov, ako aj hotel, lekárne, obchody a kaviarne.

Hovorca ukrajinského úradu civilnej obrany v utorok na tlačovej besede informoval, že od začiatku vojny - od februára 2022 - počas čistiacich a záchranných prác po útokoch ruskej armády zahynulo najmenej 78 pracovníkov ukrajinskej civilnej obrany a ďalších najmenej 280 ich bolo zranených. Poukázal pritom na fakt, že podľa medzinárodných dohovorov majú byť záchranári pri vykonávaní svojej práce chránení.

Koordinátorka OSN na Ukrajine Denise Brownová odsúdila ruský útok na Pokrovsk a označila ho za "vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva"

Vo svojom príhovore Zelenskyj oznámil aj to, že tohtoročné zasadnutie medzinárodnej Krymskej platformy sa uskutoční 23. augusta.

Platforma bola založená v roku 2021 s cieľom pokúsiť sa diplomatickou cestou zvrátiť nezákonnú anexiu čiernomorského krymského polostrova zo strany Ruska. Túto iniciatívu podporuje viac ako 40 štátov, ako aj NATO, Európska únia a skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7).