Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní Západu na ofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas stretnutia v Kyjeve 29. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina v nedeľu uviedla, že situácia jej jednotiek v Doneckej oblasti sa zhoršuje.

Kyjev 29. apríla (TASR) - Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Spoločne musíme narušiť ruskú ofenzívu," povedal Zelenskyj. "Rýchlosť dodávok doslova znamená stabilizáciu frontovej línie," dodal ukrajinský prezident.

Stoltenberg uviedol, že spojenci NATO nedodali Ukrajine to, čo sľúbili. Podľa neho však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila vo vojne s Ruskom. "Ukrajina je už mesiace preťažená, nútená rozdeľovať svoju muníciu... Ešte však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila," povedal generálny tajomník NATO.

Podľa Stoltenberga má niekoľkomesačné meškanie americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu "vážne dôsledky na bojisku". Ruskej armáde sa podarilo postúpiť pozdĺž frontovej línie a nedostatok prostriedkov protivzdušnej obrany umožnil, že svoje ciele zasiahlo viac ruských rakiet. Zdôraznil však, že ďalšia podpora je už na ceste.

"Ruská armáda sa teraz snaží využiť situáciu, keď čakáme na dodávky od nášho partnera," povedal Zelenskyj. Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta už zbrane začali prichádzať, ale pomaly. "Tento proces sa musí urýchliť," uviedol.

Americký Kongres a následne aj prezident Joe Biden minulý týždeň po niekoľkomesačných prieťahoch schválili pomoc Ukrajine. Podľa Bidena sa dodávky začnú okamžite.

Ukrajina v nedeľu uviedla, že situácia jej jednotiek v Doneckej oblasti sa zhoršuje. V Doneckej a Charkovskej oblasti prebiehajú posledné týždne intenzívne boje. Ruské sily sa usilujú o územné zisky pozdĺž vyše 1000 kilometrov dlhej frontovej línie.