Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Slobodná sýrska armáda odmieta účasť na Ženeve, počas nej chce bojovať

Foto: TASR/AP

Predchádzajúce pokusy o zvolanie mierovej schôdzky neboli korunované úspechom najmä pre neschopnosť dohodnúť sa, kto by mal zastupovať sýrsku opozíciu a súčasný sýrsky režim.

Bejrút 26. novembra (TASR) - Veliteľ Slobodnej sýrskej armády (FSA) Salím Idrís dnes oznámil, že jemu podriadené povstalecké jednotky sa nezúčastnia na mierovej konferencii, ktorá sa v švajčiarskej Ženeve začne 22. januára.

Dodal, že jednotky FSA budú pokračovať v boji za zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj počas rokovaní.

"K stanovenému dátumu nie sú podmienky vhodné na konferenciu Ženeva-2. My, ako vojenská a revolučná sila, sa na konferencii nezúčastníme," vyhlásil Idrís pre panarabskú televíziu al-Džazíra. Spresnil, že jemu podriadené jednotky boje počas konferencie a po nej nezastavia. Dodal, že jediné, čo sa FSA týka, sú zbrane, ktoré potrebuje pre jej príslušníkov.

Po dlhom období neistoty, či sa mierová konferencia o Sýrii vôbec uskutoční, v pondelok úrad generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna oznámil, že schôdzka známa ako Ženeva-2 sa bude konať 22. januára budúceho roka.

Stanoveniu termínu predchádzalo v pondelok stretnutie spoločného vyslanca Ligy arabských štátov a OSN Lachdara Bráhímího s americkými a ruskými diplomatmi. Ich cieľom bolo posúdiť možnosti zorganizovania mierovej konferencie za účasti všetkých zainteresovaných strán.

Predchádzajúce pokusy o zvolanie mierovej schôdzky neboli korunované úspechom najmä pre neschopnosť dohodnúť sa, kto by mal zastupovať sýrsku opozíciu a súčasný sýrsky režim. Rozpory panovali aj v otázke účasti Iránu, ktorý podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v sýrskej občianskej vojne po boku vládnej armády.

Po posledných víťazstvách na fronte získala sýrska armáda prevahu nad povstalcami, ktorí sa už takmer tri roky snažia zvrhnúť Asadov režim.

Intenzita bojov medzi povstalcami a sýrskymi vládnymi jednotkami v posledných dňoch vzrástla a podľa expertov tento trend bude v súvislosti s oznámením dátumu konania mierovej konferencie pretrvávať aj naďalej.

Boje sa vystupňovali minulú sobotu, keď sa povstalci pokúsili prelomiť blokádu vládnych vojsk okolo damaského predmestia Ghúta. Veľmi prudké boje hlásili aj z horského masívu Kalamún, ktorým vedie zásobovacia trasa pre povstalcov i spojnica medzi centrálnymi časťami Sýrie a pobrežím, kde sú bašty Asadovho režimu.

Irán je pripravený zúčastniť sa na konferencii o Sýrii, ak bude pozvaný
Irán sa zúčastní na rokovaniach o Sýrii v Ženeve, ak bude pozvaný, pričom nechce klásť nijaké podmienky, vyhlásil dnes iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Účasť na konferencii Ženeva 2 je podľa neho "významným príspevkom k riešeniu problému".

Ako Zaríf podľa agentúry Reuters zdôraznil, už všetkým zainteresovaným povedali, že ak Irán bude na konferenciu pozvaný, zúčastní sa jej bez akýchkoľvek podmienok.

Irán je spolu s Ruskom hlavným prívržencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada v konflikte, ktorý trvá vyše dvoch rokov. Vyžiadal si už viac ako 100.000 životov a milióny ďalších ušli zo svojich domovov.

Účasť Teheránu na mierových rokovaniach by pravdepodobne posilnila akúkoľvek dohodu, dosiahnutú v Ženeve. Vlády západných krajín však považujú za prekážku, že Irán sa zdráhal podporiť vlaňajšiu medzinárodnú dohodu o Sýrii.