Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel izraelský agent Rafi Ejtan, podieľal sa aj na únose Eichmanna

Na archívnej snímke Rafi Ejtan. Foto: TASR/AP

Ako operačný šéf Šin Betu sa v máji 1960 podieľal na únose Adolfa Eichmanna, jedného z hlavných organizátorov holokaustu, z Argentíny do Izraela.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Vo veku 92 rokov zomrel v sobotu bývalý izraelský tajný agent Rafi Ejtan, ktorý sa v roku 1960 podieľal na únose nacistického vojnového zločinca Adolfa Eichmanna. Informoval o tom denník The Times of Israel.

Správu o úmrtí zverejnila nemocnica Ichilov v Tel Avive, kde bol Ejtan hospitalizovaný.

Rafi Ejtan sa narodil v roku 1926 vo vtedajšom britskom mandátnom území Palestína ako dieťa ruských prisťahovalcov. V priebehu vojny o nezávislosť židovského štátu 1948-49 slúžil u armádnej rozviedky, neskôr pracoval vo viacerých izraelských tajných službách vrátane Mosadu a Šin Bet.

Ako operačný šéf Šin Betu sa v máji 1960 podieľal na únose Adolfa Eichmanna, jedného z hlavných organizátorov holokaustu, z Argentíny do Izraela. Tam bol Eichmann odsúdený na smrť a v roku 1962 popravený.

Ejtan tiež v 80. rokoch riadil známeho izraelského agenta Jonathana Pollarda, ktorý vykonával špionáž v USA. Ako poradca spolupracoval aj s britskou tajnou službou v boji proti teroristom z niekdajšej Írskej republikánskej armády (IRA).

V tajných službách pôsobil Rafi Ejtan až do polovice 80. rokov, keď bola rozpustená výzvedná služba Lakam, ktorej šéfoval. Následne prešiel do civilnej sféry, šéfoval štátnej chemickej korporácii a neskôr vstúpil aj do politiky.

Okrem iného bol protiteroristickým poradcom premiéra Menachema Begina, šéfoval izraelskej Strane dôchodcov a v rokoch 2006-2009 bol ministrom pre záležitosti seniorov. Vo voľnom čase sa venoval sochárskej tvorbe.

"Rafi bol jedným z hrdinov tajných služieb štátu Izrael, podieľal sa na nespočetných činoch v záujme izraelskej bezpečnosti," vzdal zosnulému hold izraelský premiér Benjamin Netanjahu.