Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zóna Černobyľskej jadrovej elektrárne sa stáva centrom turizmu

Na archívnej snímke je miestnosť v chátrajúcej budove, ktorá je súčasťou školy v opustenom meste Pripiať, ktoré sa nachádza 3 kilometre od jadrovej elektrárne v Černobyle . Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister ekológie Ostap Semerak spresnil, že za prvých desať mesiacov roku 2018 dosiahol počet turistov číslo 52.452, z nich až 35.335 predstavovali cudzinci zo 112 krajín sveta.

Kyjev 28. novembra (TASR) - Turisti zo 112 krajín navštívili v roku 2018 uzavretú zónu Černobyľskej jadrovej elektrárne. Na sociálnej sieti Facebook to uviedol ukrajinský minister ekológie a prírodných zdrojov Ostap Semerak. Informáciu priniesla v stredu agentúra Ukrinform.

Semerak vo svojom statuse napísal, že "nazeranie spoločnosti na toto územie sa za posledné tri roky výrazne zmenilo, čoho dôkazom sú najmä počty turistov, ktorí zónu každý deň navštívia". Spresnil, že za prvých desať mesiacov roku 2018 dosiahol ich počet číslo 52.452, z nich až 35.335 predstavovali cudzinci zo 112 krajín sveta.

Minister taktiež dúfa, že dokončenie nového ochranného sarkofágu izolujúceho zničený štvrtý blok jadrovej elektrárne, ktoré je plánované v decembri 2018, sa stane začiatkom novej éry rozvoja uzavretej zóny.

Ešte v októbri v blízkosti havarovanej černobyľskej elektrárne symbolicky uviedli do prevádzky prvú solárnu elektráreň. Vláda v Kyjeve plánuje v ochrannej zóne okolo atómovej elektrárne postaviť ďalšie solárne a veterné energetické parky s cieľom zmeniť zónu na inovatívnu vedeckú platformu, určenú na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie.