Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Achmea píše eurokomisárovi, dôvodom je jedna zdravotná poisťovňa

Ako vyplýva z projektu zavedenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Holandský akcionár Union zdravotnej poisťovne spoločnosť Achmea napísala pre plánované vytvorenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku list eurokomisárovi Toniovi Borgovi. List špecifikuje dôvody, prečo by podľa spoločnosti zavedenie takéhoto systému na Slovensku predstavovalo porušenie práva EÚ, ako aj Ústavy SR, Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a zmluvy o ochrane investícií medzi Holandskom a Slovenskom. Achmea poslala list pred štvrtkovým (6. 12.) stretnutím Borga a ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej.

Plánované opatrenia predstavujú podľa spoločnosti Achmea evidentné obmedzenie slobody usadiť sa a slobody voľného pohybu kapitálu. "Súčasné plány na znárodnenie tohto sektora nie sú v súlade s verejným záujmom a v žiadnom prípade tento záujem ani nenaplnia... V skutočnosti neexistuje žiadny verejný záujem, ktorý by si vyžadoval odstránenie súkromných zdravotných poisťovní zo slovenského trhu," uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Ako poukázala Achmea, navrhované vyvlastnenie s cieľom dosiahnuť rovnaký účinok bude podobne protiústavné ako zákaz zisku zdravotných poisťovní a je pravdepodobné, že bude viesť k ďalším právnym krokom. Achmea sa domnieva, že vláda SR sa mýli v presvedčení, že vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní za účelom prevzatia kontroly nad ich budúcimi ziskami slúži verejnému záujmu a že je v súlade s právom.

Ako vyplýva z projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, ak nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka. Premiér Robert Fico v tomto smere poprosil ministerku Zvolenskú, aby dávala pozor na ústavnosť celého procesu tak, aby ho nebolo možné napadnúť súdnou cestou.