Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Analýza IFP podľa ZZP nepotvrdila výhody vyvlastnenia poisťovní

Foto: TASR/František Iván

Prezidentka združenia Katarína Kafková poukázala, že analýza nevedela jasne identifikovať dôvody, prečo sa rast zdrojov do zdravotníctva nepremietol do zlepšeného zdravia populácie.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP) o efektívnosti slovenského zdravotníctva podľa Združenia zdravotných poisťovní potvrdila, že unitárny systém verejného zdravotného poistenia systém nezachráni.

Združenie súkromných poisťovní ocenilo, že štát do diskusie priniesol odborné argumenty. "Doteraz to bolo iba o politických vyhláseniach. Sme preto radi, že ministerstvo financií pripúšťa, že avizované vyvlastnenie nevyrieši problémy slovenského zdravotníctva," uviedla prezidentka združenia Katarína Kafková.

Ako poukázala, analýza nevedela jasne identifikovať dôvody, prečo sa rast zdrojov do zdravotníctva nepremietol do zlepšeného zdravia populácie. "Pripájame sa k názoru analytikov ministerstva financií, že treba riešiť otázku výdavkov na lieky, vysokých hotovostných doplatkov pacientov a zlej manažérskej a medicínskej situácii v nemocniciach," skonštatovala Kafková.

Zároveň pripomenula, že analýza hovorí aj o vyššej efektivite súkromných zdravotných poisťovní. Pokračovala, že materiál IFP v efektivite nákladov na poistenca priznal prvé miesto zdravotnej poisťovni Dôvera, ako najmenej efektívnu označil Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. "Prečo by sa, podľa vlády, mala práve táto poisťovňa starať o všetkých poistencov na Slovensku?," pýta sa Kafková.

ZZP si myslí, že cieľom analýzy bolo aspoň čiastočne obhájiť zámer vlády vyvlastniť súkromné poisťovne a zaviesť unitárny systém. Ako však podotkla Kafková, napriek tejto "manipulácii" autori materiálu pripúšťajú, že konkrétne príčiny zhoršenia, najmä v zmysle konkrétnych vládnych politík, zatiaľ identifikovať nedokázali.

Premiér Robert Fico je, naopak, presvedčený, že analýza IFP konštatovala, že systém viacerých zdravotných poisťovní neprináša žiadne výhody. "Práve naopak, analýza ukazuje, že zisky súkromných poisťovní boli podstatne väčšie, ako by sa patrilo v porovnaní so zdravotnými poisťovňami v zahraničí. Naozaj je zisk súkromných zdravotných poisťovní obrovský problém," dodal Fico.

IFP v stredu (12.12.) zverejnil analýzu, podľa ktorej systém slovenského zdravotníctva nie je efektívny. V dôsledku toho Slováci žijú, rovnako ako Maďari, o tri roky kratšie ako Česi. Za priemerom vyspelých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) SR zaostáva o dva roky. "Medzi všetkými sledovanými krajinami sme medzi rokmi 1997 a 2010 zaznamenali najväčší prepad," konštatuje sa v analýze.