Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Arbitráže pre jednu poisťovňu by mal štát podľa Z. Zvolenskej ustáť

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní.

Bratislava 7. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) je presvedčená, že Slovensko by malo ustáť prípadné arbitráže v súvislosti s projektom vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. "To, či sa arbitráži vyhneme, nie je v našej moci, lebo každý má právo sa obrátiť na súdy, ale sme presvedčení, že zákon bude taký, že štát arbitráž ustojí," povedala po dnešnom rokovaní vlády.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa robí všetko preto, aby sa riziko arbitráží minimalizovalo, ale aj on pripomína, že každý má právo sa brániť. "Nehovoriac o tom, že súdiť sa so štátom je pre mnohých veľmi dobrý biznis," podotkol. Minister nechce konkretizovať, koľko peňazí by sa mohlo vyplatiť akcionárom súkromných zdravotných poisťovní. Potvrdil však, že potrebné finančné prostriedky by mohol priniesť predaj štátneho podielu v spoločnosti Slovak Telekom.

Šéfka rezortu zdravotníctva pripustila, že projekt jednej poisťovne má v súčasnosti sklz oproti pôvodnému plánu, za podstatné ale považuje, aby transformačný zákon, ktorý okrem iného určí spôsob oceňovania súkromných poisťovní bol v súlade s Ústavou SR a medzinárodným právom. Má sa preto precizovať tak, aby nebol možný iný výklad jednotlivých ustanovení. "Tento proces pokračuje, špekulácie, že nie, sú neopodstatnené," skonštatovala Zvolenská s tým, že napriek sklzu je snaha o dodržanie základných termínov.

Peter Kažimír
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kráčame po nevyšliapanej ceste, tvrdí minister Kažimír


"Zákon je vo vysokom štádiu prípravy, je pravda, že sme sa zdržali pri vzájomnom pripomienkovaní ohľadom ústavnosti a minimalizovania všetkých možných problémov, ktoré takýto proces môže so sebou priniesť," uviedol Kažimír. Pripomienky sa podľa jeho slov týkajú toho, aby bol proces zákonný. "Je to viac-menej ojedinelý proces v Európe, čiže niet veľmi kde hľadať príklady, kráčame po nevyšliapanej ceste," doplnil s tým, že treba dokonalú prípravu, pretože na druhej strane sú sofistikovaní partneri.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať podľa pôvodného harmonogramu od januára 2014. Pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla 2014.