Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Banskobystrickom kraji zaznamenali epidémiu hnačkových ochorení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

V okrese Brezno ochorelo 16 škôlkarov a dve učiteľky.

Banská Bystrica 8. júna (TASR) – Lokálnu epidémiu hnačkových ochorení a tiež prípady kliešťovej encefalitídy zaznamenali v týchto dňoch epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskobystrickom kraji. Ako TASR v piatok informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, výskyt hnačkových ochorení spojených so zvracaním a bolesťami brucha zaznamenali u detí a personálu v jednej z materských škôl v okrese Brezno.

"Ochorelo 16 detí a dve učiteľky zo 75 exponovaných osôb. Nikto nebol hospitalizovaný. U lekára boli dve deti. Výsledky vyšetrenia stolice zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa epidemiológov sa ochorenia v kolektíve šírili pravdepodobne kontaktom," konštatovala Tolnayová.

Vo štvrtok (7.6.) z infekčného oddelenia Všeobecnej nemocnice v Lučenci nahlásili na oddelenie epidemiológie RÚVZ v Rimavskej Sobote štyri prípady kliešťovej encefalitídy. "V dvoch prípadoch sa ochorenia laboratórne potvrdili, ďalšie dva prípady boli hlásené na základe klinickej symptomatológie. Pacienti v epidemiologickej anamnéze udávali konzumáciu ovčieho syra," uviedla hovorkyňa.