Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Béla Bugár protestuje proti zlučovaniu zdravotných poisťovní

Predseda Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vyjadril svoj nesúhlas so zlučovaním zdravotných poisťovní v otvorenom liste ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Predseda strany Most-Híd Béla Bugár zaslal dnes ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nom. Smeru-SD) list, v ktorom vyjadril nespokojnosť s avizovanými rozhodnutiami o unitarizácii trhu zdravotného poistenia. Informáciu pre TASR poskytla tlačová tajomníčka Mosta-Híd Nikoleta Kovácsová.

V liste položil ministerke päť otázok, na ktoré Most-Híd žiadal od vlády odpovede už 13. augusta. Strana Bélu Bugára sa pýta, odkiaľ chce vláda zobrať peniaze na kúpu súkromných zdravotných poisťovní (ZP) Dôvera a Union ZP, ako aj to, prečo v prípade, že Slovensko má tieto peniaze, ich neinvestuje radšej rovno do zdravotníctva.

Most-Híd sa vládnych predstaviteľov pýta, či majú peniaze na to, aby zaplatili sankcie, ktoré by Slovensku mohli hroziť v prípade, že vyvlastnia súkromné ZP. Opozičnej strane prekáža aj to, že sociálni demokrati nerobia nič preto, aby znížili súčasnú cenu poisťovní.

"Napríklad kampaňou za pol percenta sumy mohli cenu znížiť podstatne," poznamenal 13. augusta poslanec Tibor Bastrnák (Most-Híd). Vládny Smer-SD by mal podľa neho občanom odpovedať aj na to, ako chce garantovať, že vytvorenie jednej ZP zvýši úroveň zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva odmieta nekalé praktiky proti súkromným poisťovniam

"MZ nebude robiť žiadne antikampane a ani nekalé praktiky proti súkromným ZP," reagovala už 13. augusta na vyhlásenia predstaviteľov Mosta-Híd hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Ak je podľa Mostu-Híd veľmi zlé, že peniaze, ktoré si naši občania platia za zdravotnú starostlivosť, v plnej miere opäť pôjdu na zdravotnú starostlivosť pre občanov, a nie na nové autá či odmeny pre manažérov súkromných ZP, tak potom je to naozaj smutná správa od Mostu-Híd," dodala Čižmáriková. Pripomenula v tomto kontexte, že len v období rokov 2006-2011 vytvorili súkromné ZP zisk viac ako pol miliardy eur.

Vláda predpokladá, že jedna ZP by mohla na Slovensku fungovať už od roku 2014. Tento zámer chce realizovať prioritne odkúpením súkromných ZP. Cenu tohto obchodu by mal stanoviť nezávislý audit. Peniaze na tento obchod by podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mohla získať aj predajom niektorých štátnych akcií.