Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Českí a nórski genetici našli ´genetickú brzdu´na rakovinové bujnenie

V júni 2010 desaťčlenný tím, ktorý viedla Eva Harthová z Vanderbiltovej univerzity v Nashville, oznámil, že ak sa lieky proti rakovinovým ochoreniam podávajú v novom nosnom materiáli, tzv. nanošpongiách, sú oveľa účinnejšie.. Na snímke nanošpongiová častica (vpravo hore) prilieha k bunkám ľudskej rakoviny prsníka. Obsahuje protirakovinový liek, ktorý sa postupne uvoľňuje počas jej rozkladu. Foto: TASR/AP

Českí genetici sa špecificky zamerali na liečbu rakovinových nádorov hrubého čreva, keďže Česko obsadilo v ich výskyte prvé miesto v Európe.

Praha 10. júla (TASR) - Nekontrolované množenie buniek rakoviny môže zastaviť "genetická brzda", ktorá s pomocou syntetickej molekuly opraví bielkovinu zodpovednú za rast zdravých buniek.

O objave českých a nórskych genetikov informoval dnes na svojej webovej stránke denník Mladá fronta Dnes.

Objav už majú patentovaný a zverejnil ho aj vedecký časopis Cancer Research.

"S pomocou našej molekuly sa nám podarilo výrazne znížiť počet i veľkosť nádorov u myší, ktorým sme predtým implantovali rakovinu," uviedol Ondřej Machoň z Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied ČR. Povedal, že defekty niektorých bunečných bielkovín vedú k nekontrolovanému deleniu buniek a vzniku ložiska primárneho nádoru. Z neho sa ďalším delením šíria po tele človeka, kde vytvárajú metastázy.

Českí genetici sa špecificky zamerali na liečbu rakovinových nádorov hrubého čreva, keďže Česko obsadilo v ich výskyte prvé miesto v Európe.

MfDnes cituje štatistické údaje Českej onkologickej spoločnosti, podľa ktorej každý tretí Čech na rakovinu ochorie a každý štvrtý na ňu zomrie. Vlani lekári zistili vyše 8000 nových prípadov zhubných nádorov hrubého čreva a konečníka, takmer 7000 nádorov pľúc a vyše 3000 nádorov obličiek.