Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla o 2,3 percenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný v prípade 532 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (283).

Bratislava 3. mája (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 18. týždňa klesol v porovnaní s minulým týždňom o 2,3 percenta. Lekári celkovo nahlásili 24.399 ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji. ARO mali najmä deti do piatich rokov. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný v prípade 532 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (283). Ochorenia hlásilo 51 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 39 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyšší počet hlásiacich lekárov bol zaznamenaný v Žilinskom, najnižší v Bratislavskom kraji.

Lekári hlásili v 18. kalendárnom týždni 1464 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje šesť percent z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 1,7 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli ľudia vo vekovej skupine šesť až 14 rokov.

Hlásené nebolo žiadne prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu a nehlásili ani žiaden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo doteraz hlásených spolu 121 prípadov SARI, z ktorých sa 53 skončilo úmrtím.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Chorých v Ttrnavskom kraji pribudlo, "najzdravší" je okres Partizánske


Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili v tomto týždni 2901 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s minulým týždňom stúpla chorobnosť o 13,01 percenta. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Myjava, kde dosiahla úroveň 1789 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 637 ochorení na 100.000 obyvateľov - bola v okrese Partizánske.

Z celkového počtu ochorení bolo 161 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť stúpla v porovnaní s minulým týždňom o 14,61 percenta. Chrípka najviac trápila deti od šesť do 14 rokov. Pre chrípku nemuseli tento týždeň prerušiť vyučovanie v žiadnej škole a školskom zariadení v TSK.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 2,3 %


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) klesla v 18. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim o 2,3 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1095,8 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla najmä vo vekových skupinách od 20 do 59 rokov (mínus 21,7 percenta) a nad 60 rokov (mínus 19,4 percenta) a v okrese Turčianske Teplice (mínus 37,2 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do piatich rokov (3664 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,7 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Kortišová.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 222 hlásení, čo predstavuje 62,5 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 11,1 percenta. Pokles chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov (mínus 28,39 percenta) a v okrese Dolný Kubín (mínus 86,7 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (251,19 chorých na 100.000 obyvateľov), doplnila Kortišová.