Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na dovolenke je riziko dehydratácie vyššie – chráňte sa

Foto: VODAX

Odborníci odporúčajú dodávať vodu do organizmu takmer nepretržite, keďže na rozdiel od tuku si telo nedokáže spraviť jej zásoby.

Bratislava 20. júna (OTS) - Vyčerpávajúce letné horúčavy si automaticky vyžadujú dôslednejší denný príjem tekutín. Ak však do rovnice pridáte ešte preddovolenkový stres, nekonečné cestovanie v rozpálenom aute, letné túry či hodiny slnenia, od správneho pitného režimu doslova závisí vaše zdravie. Nedajte dehydratácii šancu pokaziť vám vytúžené prázdniny.

Viac ako polovica hmotnosti nášho tela je tvorená vodou. Obrovský význam pravidelného pitného režimu vidno najmä na fakte, že už 2%-ná strata vody v organizme vedie k až 20%-nej strate energie. Voda tiež zohráva dôležitú úlohu pri regulácii telesnej teploty a nedostatočne hydratované telo je celkovo menej odolné voči psychickej i fyzickej záťaži. Ak preto počas dovolenky pri mori či na horách nechcete riskovať kolaps z vyčerpania, fľaša čistej pramenitej vody by mala byť vašim verným spoločníkom.

Foto: VODAX
Dospelý človek v bežných podmienkach denne stráca asi 2,5l tekutín, ktoré treba neustále nahrádzať. Teplé počasie, cestovný stres či fyzická námaha však tieto straty ešte zvyšujú a v horúcom lete sa tak denná potreba vody môže vyšplhať aj na 3 litre. Rýchlejšia strata tekutín pritom zvyšuje aj riziko dehydratácie organizmu,“ upozorňuje MUDr. Eva Beňová. Skúsená detská lekárka zároveň radí piť radšej o trochu viac, ako menej. Ak nemáte zdravotné problémy obličiek, s prípadným miernym nadbytkom vody si hravo poradia.

Zvláštnu pozornosť pri cestovaní venujte najmä svojim deťom. „Obsah vody v ich organizme je vyšší ako u dospelých a detské telo je citlivejšie na záťaž vyvolanú napríklad dlhým pobytom v rozhorúčenom aute,“ varuje pediatrička s viac ako 35 ročnou praxou. Na dopĺňanie tekutín pre deti, ale aj dospelých, odporúča čistú pramenitú vodu, najlepšie dojčenskú. Tá je vďaka nízkej mineralizácii a mikrobiologickej čistote pre telo najprirodzenejšia a doplní potrebnú vodu bez toho, aby vás zbytočne zaťažila.

Silno sýtené a ochutené minerálky, naopak, na dodržiavanie pitného režimu vo všeobecnosti veľmi vhodné nie sú. Bublinky v nich síce uprostred leta príjemne osviežia, no oxidu uhličitého sa vaše telo bude potrebovať opäť zbaviť, rovnako ako nadbytku minerálnych látok. To isté platí v prípade umelých farbív, príchutí či konzervantov v rôznych nápojoch, na odbúranie ktorých organizmus musí vodu opäť spotrebúvať a efekt dopĺňania tekutín sa tým citeľne znižuje.

Predstaviť si to môžete na extrémnom príklade – morskej vode. Ak by ste sa jej napili, telo musí na odbúranie vysokej dávky soli spotrebovať viac čistej vody, než v skutočnosti prijalo. Vy by ste sa teda síce „napili“, no spôsobili by ste si paradoxne dehydratáciu. „Na každodenné pitie a čo najefektívnejšie dopĺňanie tekutín sú preto optimálne čisté pramenité vody s celkovým obsahom rozpustených látok do 500 mg/l. Tomuto kritériu spravidla vyhovujú práve dojčenské vody,“ radí lekárka.

Foto: VODAX
Okrem obsahu minerálnych látok sa môžete zamerať aj na iné ukazovatele. Dojčenská voda Lucka napríklad priamo na fľaši informuje aj o jemne zásaditom pH a vyváženom obsahu vápnika a horčíka. Na praktickej pollitrovej fľaši s detským uzáverom navyše môžete vďaka odmerke sledovať aj to, koľko vaše dieťa počas cesty na dovolenku vypilo.

Myslite na to, že základným kameňom pitného režimu musí byť pravidelnosť. Častejšie dopĺňanie tekutín po dúškoch, hoci aj niekoľkokrát za hodinu, je oveľa vhodnejšie ako nárazový príjem veľkého množstva. Ak napriek tomu na pitie pozabudnete, určite neignorujte varovné príznaky začínajúcej dehydratácie – sú nimi vysušené pery a jazyk, bolesť hlavy, malátnosť, ale aj podráždenosť. Okamžite siahnite po fľaši vody, ktorá má byť vždy poruke. V exotických destináciách, kde si kvalitou a nezávadnosťou miestnej vody nie ste istí, je zase výhodou, ak si radšej overenú balenú vodu prinesiete so sebou.

Viac informácií tu.