Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Opitých detí na začiatku prázdnin pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou ošetrili v júli 11 detí.

Bratislava 3. augusta (TASR) - V bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) ošetrili počas prvého prázdninového mesiaca 11 opitých detí, štyri z nich museli následne aj hospitalizovať. Počas bežného roka sú na urgentný príjem privezené približne dve opité deti týždenne. V konzumácii alkoholu počas roka však lekári sledujú určitú sezónnosť.

Opitých detí pribúda na začiatku prázdnin, cez predĺžené víkendy, sviatky, festivaly a iné podobné hromadné podujatia. "Podľa našich skúseností je z tohto hľadiska rizikový mesiac september, najmä prvý týždeň, kedy sa deti po dlhej dobe stretnú so spolužiakmi a vracajú sa do školy. Stalo sa nám, že sme počas dvoch dní ošetrili šesť detí intoxikovaných alkoholom," povedal Marcel Brenner, primár urgentného príjmu.

Najčastejšou vekovou skupinou opitých detí sú staršie školské deti vo veku od 11 do 16 rokov. Spravidla prichádzajú s poruchou vedomia, v chladnejších mesiacoch podchladené, nakoľko ku konzumácii dochádza často mimo domova, vonku, na ulici. Závažnou komplikáciou intoxikácie alkoholom je porucha vedomia a s tým spojené všetky riziká ako napríklad vdýchnutie žalúdočného obsahu s dusením.

"Nezriedka sa stane, že záchranná zdravotná služba nám dovezie dieťa v bezvedomí, nájdené náhodným okoloidúcim ležiace na opustenom mieste a to aj napriek tomu, že ešte pred nejakou chvíľou bolo v spoločnosti rovesníkov," poukázala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Hladina alkoholu býva u týchto detí niekedy podľa jej slov prekvapivo vysoká. Upozornila, že čím dlhšie takto postihnuté dieťa leží vo voľnom priestranstve, tým horšie až tragické následky môže takáto udalosť mať.

Lekári varujú, že čím mladšie dieťa pije alkoholický nápoj, tým je to nebezpečnejšie, nakoľko deti nevedia odhadnúť ani účinok ani dávku  alkoholu a tým ani dôsledky na organizmus. Náhodné použitie alkoholu v nestráženej chvíli je nebezpečné aj preto, lebo môže ostať nepovšimnuté a dospelí si udalosť uvedomia až keď spozorujú, že s dieťaťom sa niečo deje. Pokiaľ dôjde k tomu, že sa dieťa opije, odporúča Kamenická neodkladne volať záchrannú zdravotnú službu.