Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Duševne chorých na Slovensku pribúda, viac sa však liečia

Foto: TASR/AP

Vyplýva to z informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorých na dnešnej tlačovej besede Ligy pre duševné zdravie (LDZ) informoval Pavel Černák.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami vedie vo výskyte psychických porúch, a tiež v počte novozistených prípadov. Vyplýva to z informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorých na dnešnej tlačovej besede Ligy pre duševné zdravie (LDZ) informoval riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku Pavel Černák.

„Zlá správa je, že prudko rastie počet ľudí, ktorí trpia na duševné poruchy, dobrá správa, že sa obracajú na správnych odborníkov a evidentne sa aj úspešne liečia,“ povedal dnes Černák. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia (WFMH) dnes trpí depresiou asi 10 percent svetovej populácie a každý piaty človek zažil túto poruchu na vlastnej koži. Do roku 2020 sa stane depresia druhou najčastejšou príčinou zdravotného postihnutia. WFMH očakáva, že výskyt depresie sa v období hospodárskej krízy zvýši. Zdravie môže byť totiž ovplyvnené sociálno-ekonomickou degradáciou v dôsledku straty pracovných miest a obmedzením ich príjmov. Nezamestnanosť a chudoba urýchľujú vznik rôznych psychických problémov.


Svetový deň duševného zdravia


Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý si verejnosť pripomína 10. októbra, Liga pre duševné zdravie organizuje celoslovenskú informačnú kampaň a tradičnú zbierku Dni nezábudiek. Do ulíc vyjdú od 10.10. 2012 do 13.10. 2012 tisícky dobrovoľníkov v tričkách LDZ a budú predávať umelú nezábudku. „Nezábudka je symbol krehkosti, zraniteľnosti duše,“ zdôvodnil predseda Správnej rady ligy Martin Knut. Tohtoročnou témou kampane je Stop depresii. Prispieť môže verejnosť aj zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 833 vo všetkých sieťach od začiatku septembra až do 31.11.2012. Dobrovoľný príspevok je možné zaslať aj na účet 4040154029/3100 alebo 20266500/6500. V rámci kampane bude prebiehať množstvo sprievodných aktivít po celom Slovensku. V hlavný deň kampane – 10. októbra sa v bratislavskom Auparku uskutoční koncert, ktorý má upútať na kampaň. Detailné informácie liga poskytuje na svojom webe www.dusevnezdravie.sk.