Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prezidentom európskeho zväzu lekárnikov sa stane Slovák

Štefan Krchňák Foto: TASR/TS SLeK

Európsky zväz lekárnikov PGEU je organizácia zastupujúca verejných lekárnikov v Európe. Má za sebou 54 rokov existencie a týmto sa radí medzi najstaršie európske organizácie.

Bratislava 21. júna (TASR) - Európskemu zväzu lekárnikov PGEU (Pharmaceutical Group of European Union) bude na budúci rok šéfovať Slovák.

Člena prezídia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Štefana Krchňáka tento týždeň na Všeobecnom zhromaždení Zväzu lekárnikov Európskej únie v Ríme jednohlasne zvolili za prezidenta tejto organizácie na rok 2014. V súčasnosti pôsobí ako jej viceprezident. PGEU združuje 40 členských organizácií v 30 európskych krajinách a reprezentuje 400.000 lekárnikov.

"Zvolenie do funkcie prezidenta vnímam ako príležitosť podieľať sa na dosiahnutí vízie všetkých európskych lekárnikov oslobodiť sa od krízy ekonomickej i etickej, deregulácie a rôznych marketingových aktivít, ktoré robia lekárenstvo neslobodným a závislým," povedal Krchňák. Je presvedčený, že cesta vedie cez užšiu spoluprácu stavovských zdravotníckych organizácií a komunikáciu s pacientmi.

PGEU je organizácia zastupujúca verejných lekárnikov v Európe. Vznikla 29. mája 1959 podpísaním dokumentu ustanovujúceho Farmaceutickú skupinu Európskeho hospodárskeho spoločenstva zástupcami farmaceutických organizácií. Má za sebou 54 rokov existencie a týmto sa radí medzi najstaršie európske organizácie. Cieľom organizácie je porovnávať lekárnickú profesiu v európskych krajinách, vymieňať si skúsenosti a diskutovať o vývoji farmácie.