Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo Francúzsku evidujú tri osoby, ktoré sa mohli nakaziť SARS

Foto: TASR/AP

Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil približne desatinu z 8000 ľudí, ktorí sa ním po celom svete nakazili.

Paríž 10. mája (TASR) - Zdravotnícke úrady v severnom Francúzsku dnes informovali o troch prípadoch podozrenia z nakazenia vírusom podobným vírusovému ochoreniu známemu ako ťažký akútny respiračný syndróm (SARS).

Všetci traja ľudia boli v kontakte so 65-ročným mužom, ktorého vo vážnom stave hospitalizovali v marci po návrate z Dubaja a Saudskej Arábie. Tento muž je zatiaľ jediným potvrdeným prípadom nakazenia SARS vo Francúzsku.

Symptómy koronavírusu sa medzičasom objavili u lekára v meste Valenciennes, ktorý muža ako prvý vyšetroval,. Prejavili sa tiež u pacienta, s ktorým mal infikovaný muž spoločnú izbu v nemocnici i u zdravotnej sestry z mesta Douai, kde bol prvý pacient so SARS spočiatku hospitalizovaný. Všetci traja ľudia sú hospitalizovaní a podrobili sa testom. Ich výsledky by mali byť známe dnes popoludní.

Samotný pôvodca nákazy je hospitalizovaný na izolačnej izbe na infekčnom oddelení nemocnice v Lille. Jeho stav je veľmi vážny, ale stabilizovaný.

Parížsky Pasteurov inštitút na základe laboratórnych testov potvrdil, že muž je nakazený koronavírusom, ktorý spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS, teda ťažké akútne respiračné syndrómy.

Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil približne desatinu z 8000 ľudí, ktorí sa ním po celom svete nakazili. Symptómy zahŕňajú závažné respiračné ochorenie, horúčku, kašeľ a dýchacie ťažkosti.

Od septembra 2012, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala nový typ koronavírusu (hCov), sa potvrdila nákaza u 24 ľudí, z ktorých 16 vírusu podľahlo. Väčšina chorých pochádzala z Arabského polostrova.

Koronavírusy sa zvyčajne šíria ako iné respiračné ochorenia prostredníctvom kvapôčok, keď postihnutá osoba kašle alebo kýcha. Podľa WHO tento typ vírusov nie je medzi ľuďmi ľahko prenosný.