Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas prvého dňa horúčav skolabovalo 91 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

ajviac ich bolo v Bratislavskom a Prešovskom kraji, a to po 15. Najmenej ľudí, päť, skolabovalo v Trnavskom kraji.

Bratislava 18. júna (TASR) - Horúčavy začali na Slovensku úradovať a teploty sa majú aj dnes vyšplhať až na 36 stupňov Celzia. Len za prvý horúci deň, v pondelok 17. 6., z dôvodu vysokých teplôt na Slovensku skolabovalo 91 ľudí. Pre TASR to uviedol Boris Chmel, manažér pre komunikáciu s verejnosťou Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

Najviac ich bolo v Bratislavskom a Prešovskom kraji, a to po 15. Najmenej ľudí, päť, skolabovalo v Trnavskom kraji. V štatistike dominujú ženy, následky horúčav pocítilo 54 zástupkýň nežnejšieho pohlavia. Teploty lepšie znášali muži, aj keď ich skolabovalo 34. A kolapsy sa nevyhli ani trom deťom. Po prvotnom ošetrení záchranári previezli do nemocnice 73 pacientov.

Vlani počas tropických dní, keď sa teploty šplhali až k 40 stupňom Celzia, bolo denne v priemere asi 130 kolapsov z tepla.

"A čo sú najčastejšie príčiny kolapsov? Ľudia často nedodržiavajú v takýchto horúčavách pitný režim, vystavujú sa nadmerne slnku, nenosia nič na hlave, prechádzajú rýchlo z chladnejšieho do teplého prostredia a preceňujú svoje sily. Lekári pritom počas horúčav radia presný opak," dodal Chmel.