Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygienici preveria zaočkovanosť Slovákov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Výsledky imunologických prehľadov budú podkladmi pre prípadné zmeny v očkovacej schéme alebo potvrdia súčasnú vakcinačnú stratégiu na Slovensku.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Hygienici finišujú s prípravou imunologických prehľadov na Slovensku. Chcú nimi zistiť imunitu obyvateľstva voči osýpkam, mumpsu ružienke i žltačke typu A, B a C. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR takýto monitoring považuje za dôležitý, naposledy ho robil v roku 2002. Zaočkovanosť detí sa v súčasnosti pri niektorých druhoch povinného očkovania pohybuje pod potrebnými 95 percentami.

"Imunologické prehľady sa vykonajú na reprezentatívnej vzorke 4200 ľudí, rovnomerne z celého územia, to je zo všetkých okresov, bez koncentrácie na obyvateľov väčších miest, zo všetkých vekových skupín, bez ohľadu na etnikum a pri rovnomernom zastúpení oboch pohlaví," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.

ÚVZ teraz dokončuje metodické usmernenie na uskutočnenie imunologických prehľadov. Obsahuje metodiku výberu osôb, odberu a laboratórneho vyšetrenia vzoriek krvi na vyšetrenie protilátok proti prenosným ochoreniam.

Určili už aj mikrobiologické laboratóriá, ktoré budú zodpovedné za vyšetrenie vzoriek, mechanizmus skladovania a transportu odobratých vzoriek krvi. "So začatím imunologických prehľadov budeme verejnosť včas informovať," povedal Mikas s tým, že pre úspešnú realizáciu bude nevyhnutná spolupráca so všeobecnými lekármi.

Výsledky imunologických prehľadov budú podkladmi pre prípadné zmeny v očkovacej schéme alebo potvrdia súčasnú vakcinačnú stratégiu na Slovensku. "Prioritnou úlohou je udržanie vysokej úrovne kolektívnej ochrany u ochorení zaradených do Národného imunizačného programu SR," dodal Mikas.

ÚVZ SR je koordinátorom imunologických prehľadov na Slovensku. Organizačne ich zabezpečí cez regionálne úrady verejného zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva v tejto veci zriadilo pracovnú skupinu pre imunologické prehľady, ktorá navrhla základné kroky ich uskutočnenia.