Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Toto sú najlepšie štátne nemocnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Fakultná nemocnica v Nitre ako jediná uhrádza svoje faktúry načas, preto zostáva najlepšie hospodáriacim zariadením vo svojej kategórii.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Najlepšími nemocnicami tohto roka sa stali Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Ľubovnianska nemocnica, n.o. Vyplýva to z hodnotenia zdravotníckych zariadení, ktoré v pondelok zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).



Banskobystrická nemocnica získala ocenenie v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc po prvý raz.

"Zdravotnícke zariadenia sme porovnávali v piatich hlavných oblastiach. Ide o spokojnosť pacientov, kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, hospodárenie, transparentnosť nemocníc a náročnosť diagnóz," povedal analytik Dušan Zachar z INEKO. Kompletný rebríček možno nájsť na webe nemocnice.ineko.sk.

Vo štvrtom ročníku hodnotenia nemocníc sa prvýkrát pri hodnotení použili hodnoty tzv. "case mix indexu", teda náročnosti diagnóz pacientov za rok 2017, čím sa do určitej miery dosiahlo "rizikové váženie" niektorých ukazovateľov kvality. "Nevýhodou doterajšieho hodnotenia bolo, že pri hodnotení kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti sme sa pozerali iba na výsledky na výstupe nemocnice. Nezohľadňovali sme, akí nároční pacienti prichádzajú do nemocnice," uviedol pre TASR riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Vysvetlil, že nemocnica, ktorá mohla mať pri vstupe náročnejších pacientov, vykazovala aj horšie výsledky pri výstupe. "Preto sme ju automaticky zaraďovali nižšie v našich rebríčkoch. Celé roky sme sa snažili získať informácie o tom, s akými náročnými diagnózami pacienti do nemocnice prichádzajú, aké náklady sú na ich liečbu a aká je skutočná pridaná hodnota nemocníc," dodal Goliaš. Riaditeľ inštitútu pochválil systém DRG, vďaka ktorému sa tieto dáta po prvý raz v histórii podarilo získať. INEKO sa preto rozhodlo zaradiť tento parameter aj do metodiky hodnotenia nemocníc.

Riaditeľka banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková si myslí, že dôvodom, prečo práve banskobystrická nemocnica získala ocenenie, je snaha celého tímu zamestnancov. "Všetci sa veľmi snažíme posúvať sa aj v ekonomike, aj v rozúčtovaní nákladov, v inovatívnych metódach, v poskytovaní zdravotnej starostlivosti," prezradila pre TASR. Pochvaľovala si tiež konkurenciu. "Myslím si, že konkurencia je fantastická vec. Práve tá nás posúva tam, kde sme. Nespíme na vavrínoch," dodala.

Priznala tiež, že nemocnica má problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, ale aj lekárov, ale podľa jej vyjadrení sa tento problém týka celého Slovenska. Teší sa tiež na investíciu, ktorá banskobystrickú nemocnicu čaká budúci rok. "Uchádzame sa o dva lineárne urýchľovače, ktoré by mali byť dodané v druhej polovici budúceho roka," uviedla. Nemocnica tiež potrebuje podľa jej slov tzv. "hot floor", čiže zložky, ktoré sa starajú o akútneho pacienta, ktorý príde cez urgent.

Pretrvávajúcou doménou nemocnice v Starej Ľubovni, ktorá zvíťazila v kategórii všeobecných nemocníc, je vysoká spokojnosť pacientov, veľmi dobrá kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, výborné hospodárenie a transparentnosť. Riaditeľ Peter Bizovský tvrdí, že dôvodom, prečo nemocnica získala najlepšie hodnotenie, je najmä pracovitý personál. "Ako dlhoročný riaditeľ som pochopil, že robota a pracovitý personál sú to najdôležitejšie. Je ľahšie získať ľudí vo veľkých mestách, kde je hierarchia mladých ľudí celkom iná. Aby sme si udržali ľudí, musí byť zabezpečená vynikajúca personálna politika," priblížil. Zlepšiť by sa však nemocnica mala pri pokutách od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).



Fakultná nemocnica v Nitre ako jediná uhrádza svoje faktúry načas, preto zostáva najlepšie hospodáriacim zariadením vo svojej kategórii. Pacienti sú najviac spokojní s Univerzitnou nemocnicou v Martine (UNM). "V UNM sú po klinickej a nákladovej stránke v priemere najnáročnejšími na Slovensku," prezradil prieskum INEKO.

Najhoršie v hodnotení skončila Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Výsledky prieskumu ukázali, že má podpriemerne spokojných pacientov, ktorí podávajú sťažnosti na ÚDZS v najväčšej intenzite. Taktiež je košická nemocnica druhá najhoršia v hodnotení hospodárenia a transparentnosti. Hodnotenie tiež poukázalo na problémy v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Správa inštitútu ukázala, že UNB dlhodobo trápi okrem nespokojnosti pacientov aj neudržateľný objem dlhu po lehote splatnosti vo výške 255 miliónov eur. Napriek tomu je UNB "excelentná" takmer pri všetkých indikátoroch kvality.

Levočská nemocnica patrí medzi 10 najlepších nemocníc v SR


Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, člen skupiny Agel, sa v hodnotení Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) dostala do prvej desiatky všeobecných nemocníc na Slovensku. TASR informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Alžbeta Sivá.

Nemocnica poskytuje v regióne Spiša podľa jej slov komplexnú starostlivosť. Dlhoročne sa zameriava práve na progresívny nárast kvalitatívnych parametrov vo vzťahu k poskytovaniu modernej zdravotnej starostlivosti. Ročne hospitalizuje viac ako 12.000 pacientov a poskytne ambulantnú starostlivosť takmer 139.500 pacientom.

"Snaží sa zachovať, no hlavne modernizovať, úroveň poskytovaných medicínskych služieb. Obzvlášť veľký dôraz kladieme na vysokú profesionalitu, máme na zreteli, že kvalitnú starostlivosť musíme zabezpečiť na všetkých úsekoch v zdravotníckom zariadení," povedal riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

"K spokojnosti pacientov nepochybne prispieva empatický a ústretový prístup personálu a jeho vysoká odborná úroveň. Mesto Levoča ako minoritný akcionár je spokojné aj s výsledkom hospodárenia nemocnice, ktorý je v posledných šiestich rokoch vždy kladný," uviedla zástupkyňa primátora Levoče Lýdia Budziňáková.

Rebríček najlepších nemocníc zostavuje každoročne INEKO a ide o najkomplexnejšie hodnotenie slovenských zdravotníckych zariadení. V tomto roku sa hodnotilo viacero kritérií, ktoré ukázali, ako náročných pacientov nemocnice liečia či ako dlho sa čaká na urgente, keď je pacient privezený sanitkou.