Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Posudzovanie invalidity je medicínska záležitosť

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Od lekárskych posudkov špecialistov, a nie od vôle žiadateľov, závisí miera poklesu vykonávať zárobkovú činnosť.

Bratislava 7. mája (TASR) - Sociálna poisťovňa v poslednom období zaznamenala zo strany invalidných dôchodcov nárast žiadostí o prehodnotenie miery invalidity. Zároveň registruje aj nespokojnosť poistencov s výsledkom posudzovania zdravotného stavu.

Upozorňujeme preto, že posúdenie zdravotného stavu je odborná medicínska záležitosť, pri ktorej sú rozhodujúce lekárske posudky špecialistov. Od nich, a nie od vôle žiadateľov, závisí miera poklesu vykonávať zárobkovú činnosť. Poistenec je invalidným vtedy, ak má dlhšie ako jeden rok pre svoj dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Jednotlivé zdravotné postihnutia a ich percentuálne ohodnotenie uvádza príloha č. 4 zákona o sociálnom poistení.

V prípade, ak žiadatelia trpia viacerými postihnutiami, jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa nespočítavajú. Vtedy je možné túto mieru len zvýšiť, a to najviac o 10 % za ďalšiu diagnózu ovplyvňujúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť.

Zdravotný stav posudzuje posudkový lekár príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne na základe písomnej žiadosti o invalidný dôchodok. Poberatelia invalidného dôchodku s diagnózou, pri ktorej je možnosť zlepšenia zdravotného stavu, musia počítať s prehodnotením priznanej miery poklesu vykonávať zárobkovú činnosť, a to po prvom roku a následne podľa druhu diagnózy. V prípade trvalého stavu (napríklad strata zraku, amputácia končatiny a podobne) sa následné prehodnocovanie nevykonáva.