Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jedna zdravotná poisťovňa by mohla fungovať od roku 2014

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Štefán Puškáš

Je to politické rozhodnutie vlády SR, v praxi to znamená, že mali by z trhu odísť súkromné zdravotné poisťovne, informoval premiér.

Bratislava 25. júla (TASR) - Jedna zdravotná poisťovňa, ktorej zámer vytvorenia dnes odsúhlasil vládny kabinet, by podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mohla fungovať od roku 2014. "Vláda jednomyseľne odsúhlasila, že chceme prejsť zo systému viacerých zdravotných poisťovní na systém jednej. Je to politické rozhodnutie vlády SR, v praxi to znamená, že by mali z trhu odísť súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP," uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Poznamenal, že očakáva ťažké súboje, ale zámer je jasný.

Vládny zámer jednej zdravotnej poisťovne hovorí o troch možnostiach jej vytvorenia. Fico za najideálnejšiu považuje dohodu o odkúpení. "Ja uprednostňujem model dohody s predstaviteľmi spoločností Dôvera a Union, či to je najreálnejší variant v tomto okamihu neviem povedať, rokovania začnú potom, ako pani ministerka predloží materiál do vlády," vysvetlil Fico. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má projekt vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne predložiť do konca septembra. V prípade nedohody hovorí o vyvlastnení za primeranú náhradu, ktoré označuje za bežný inštitút.

Penta berie zámer vlády na vedomie

Finančná skupina Penta, ktorá je jedným z dvoch akcionárov súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, berie dnešné schválenie zámeru vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne kabinetom na vedomie. "Berieme tento zámer na vedomie, podrobnosti, ako ho chce vláda realizovať, nepoznáme," uviedol pre TASR hovorca skupiny Martin Danko.

Poukázal na to, že okrem toho, čo o tomto zámere zverejňujú médiá, nemá skupina o ňom žiadne informácie. "Naďalej platí, že v sektore verejného zdravotného poistenia chceme pôsobiť dlhodobo. Žiadne rokovania s predstaviteľmi vlády k uvedenému zámeru neprebehli," doplnil.
O tom, koľko by mohol štát zdravotným poisťovniam vyplatiť v prípade kúpy či vyvlastnenia, Fico zatiaľ špekulovať nechce. Avizoval, že cenu poisťovní by preto mal stanoviť nezávislý uznávaný audítor vybraný vo verejnej súťaži. Tým by sa malo vyhnúť spochybňovaniu toho, či došlo k primeranej náhrade pri využití vyvlastnenia. Čo sa týka ohodnocovania, očakáva Fico najväčší spor. "Musí byť nejaká rozumná úvaha, pokiaľ ide o cenu, pretože nebudeme vyhadzovať miliardy eur za niečo, čo je v podstate len kmeňom poistencov, ale tie verejné zdroje, ktorými disponuje súkromná zdravotná poisťovňa ani nie sú vlastníctvom tej poisťovne, to sú verejné zdroje," doplnil.

Premiér pripustil, že štát v tomto okamihu nemá peniaze na kúpu a bude sa musieť preto zbaviť niektorých aktív. Ktorých, zatiaľ nechce konkretizovať, predávať by ich však chcel na burze. Tvrdí, že by tak nešlo o privatizáciu v štýle vlád Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) či Vladimíra Mečiara (ĽS-HZDS). "Chceme normálny predaj akcií, ak k tomu dôjde cez burzu, toto je cesta, kde nikto nemôže obviniť vládu z ničoho, pretože to je trh, ktorý v nejakom okamihu vygeneruje cenu," ozrejmil s tým, že ponuku možno aj odmietnuť a čakať na vhodnejšiu.

Podľa Fica má vláda množstvo argumentov, pre ktoré sa domnieva, že jej rozhodnutie je správne. Ako poznamenal, slovenské zdravotníctvo trpí na jednej strane podfinancovaním a na druhej strane zdravotné poisťovne vytvárajú zisk. Podotkol, že jeho kabinet sa už v minulosti usiloval tvorbu zisku obmedziť, Ústavný súd SR však povedal, že to nie je dobrá cesta, vytvorením jednej poisťovne sa tak má vyhnúť takýmto problémom.

"My si nemôžeme v situácii, keď nám chýbajú finančné prostriedky v zdravotníctve dovoliť, aby sa nám strácali desiatky miliónov eur v súkromnom priestore len preto, že niekto vytvoril v minulosti súkromným zdravotným poisťovniam možnosť podnikať s verejnými zdrojmi," povedal Fico. Poukázal na to, že opäť platí, že takéto zmeny môže robiť len jednofarebná vláda, keďže neverí, že koalícii by sa na takomto kroku dokázala dohodnúť.

ACHMEA: Nemáme záujem o predaj spoločnosti a ani jej portfólia poistencov

Spoločnosť Achmea, ktorá je stopercentným akcionárom Union zdravotnej poisťovne, chce naďalej podporovať rozvoj poisťovne a nemá záujem o predaj spoločnosti a ani jej portfólia poistencov. "Ak to bude potrebné, Achmea podnikne potrebné kroky, aby ochránila obchodné záujmy Union ZP," uviedla spoločnosť v stanovisku, ktoré poskytla TASR.

Spoločnosť vyjadrila poľutovanie nad dnešným rozhodnutím vlády, ktorá schválila zámer vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Ako poznamenala vo svojom stanovisku, poľutovanie je o to väčšie, že o svojom postoji informovala vládu ešte pred jej rozhodnutím. To v súčasnosti Achmea analyzuje.

Spoločnosť potvrdila svoj nezmenený postoj na tému poskytovania verejného zdravotného poistenia. "Achmea, ako stopercentný akcionár Union ZP, chce potvrdiť svoj dlhodobý záujem o slovensky trh v súlade so svojou stratégiou - stratégiou poisťovne, ktorá má uznávané know-how v oblasti zdravotného poistenia," píše sa v stanovisku. Zároveň deklarovala, že bola vždy pripravená podporiť vládu pri reformných krokoch verejného zdravotného systému svojím know-how, skúsenosťami a kontaktmi.