Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Klastrovanie liekov vraj zvýši doplatky pacientov o 51 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Vyhláška ministerstva zdravotníctva rozdelila viaceré lieky na slovenskom trhu do úhradových skupín, tzv. klastrov.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Doplatky pacientov majú od októbra podľa zástupcov odborných lekárskych spoločností vzrásť o 51 miliónov eur.

Má to byť dôsledkom vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá viaceré lieky na slovenskom trhu rozdelila do úhradových skupín, tzv. klastrov. Lekári upozorňujú, že pacienti si tak budú musieť vybrať či zaplatia peniazmi alebo zdravím a siahať po staršej a nie modernej liečbe, ktorú užívali doteraz. Klastrovanie sa má dotknúť najmä liekov na srdcovocievne ochorenia, epilepsiu, psychózy, tráviacich problémov bolesti či na imunitu.

Ako dnes uviedla prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová, tento krok zvýši doplatky kardiologických pacientov o 25 miliónov eur ročne. Aj keď podľa svojich slov súhlasí s potrebou efektivity a šetrenia v zdravotníctve, s týmto krokom nesúhlasí, keďže si myslí, že môže ohroziť efektivitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Pripomenula, že ceny 20 liekov, ktoré najčastejšie užívajú kardiopacienti (asi 550.000 ľudí), dlhodobo klesajú rovnako ako úhrady zdravotných poisťovni, naopak doplatky pacientov sa zvyšujú.

"Myslíme si, že zdravotné poisťovne šetria. Vieme, že zdravotná starostlivosť je drahá, financií málo, že ich netreba rozhadzovať, ale aj pre lekárov to bude znamenať veľkú zmenu," skonštatovala s dôvetkom, že pacienti môžu do ambulancie prichádzať s tým, že ich doterajšie lieky sú drahé a chcú iné. Pripomenula, že 1,7 milióna Slovákov užíva nejaký kardioliek, 1,1 milióna ľudí má vysoký tlak krvi a ochorenia srdca a ciev privádzajú do nemocníc najviac ľudí.

Spomínaný trend ohľadne klesajúcich cien liekov a rastúcich doplatkov najmä v prípade moderných liekov sa má týkať nielen srdcovocievnych ochorení, ale aj iných, čo potvrdila aj šéfka Slovenskej psychiatrickej spoločnosť SLS Lívia Vavrušová. Dopad ukázala aj na prípade pacienta, ktorému sa za vyše dva roky zvýšili doplatky pri rovnakej modernej liečbe z necelých 13 eur na takmer 24 eur. Úhrada poisťovne v tom období klesla z vyše 116 na 44 eur. Pokiaľ by tento pacient užíval najlacnejšiu možnú liečbu, doplácal by takmer 15 eur, vyše dvojročný nárast by bol v tomto prípade viac ako 6,5 eura. Ako však zároveň upozornila Vavrušová, moderná liečba so sebou neprináša tak veľa nežiaducich účinkov a klesá tak aj počet hospitalizácií.

Asi štvrtina liekov na slovenskom trhu sa do úhradových skupín zaradila na základe toho, na aké ochorenie sú určené. V jednej skupine sa tak ocitlo viacero molekúl s rovnakým mechanizmom účinku. Ich úhrada sa po novom určuje podľa najlacnejšieho lieku na dané ochorenie s rovnakým mechanizmom účinku. Nové prerozdelenie liekov do úhradových skupín umožnila vlaňajšia reforma liekovej politiky za minulej vlády a následná ministerská vyhláška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant-Smer-SD) už avizovala, že vyhláška sa bude meniť a pripustila, že nie je pre pacienta veľmi výhodná.

"Táto úprava, ktorá začne platiť, je z dielne bývalého ministra Ivana Uhliarika. Ten veľmi závažné rozhodnutia klastrovania liekov robil bez odbornej verejnosti a diskusii s nimi. Aj preto sa do praxe prenášajú naozaj vysoké doplatky za lieky pre pacientov," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Poukázala na to, že od nástupu novej ministerky sa táto problematika rieši v čo najkratšom možnom čase.

Ministerstvo podľa jej slov už oslovilo odborníkov zo Slovenskej kardiologickej spoločnosti, ako aj Neurologickej a alergologickej spoločnosti a spolu s nimi pripravujeme revidovanie vyhlášky, v ktorej zohľadní všetky odborné argumenty. "Táto situácia by vôbec nemusela nastať, keby bývalé vedenie robilo zmeny v klastrovaní liekov v súčinnosti s odbornou spoločnosťou a ich radami," uzavrela.