Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vírus podobný SARS sa pravdepodobne preniesol z človeka na človeka

Na snímke nový typ koronavírusu, ktorý pochádza z rovnakej skupiny ako vírus SARS a ktorý sa mohol preniesť medzi ľuďmi. Foto: TASR/AP

Nový vírus spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS. Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil v roku 2003 približne 800 ľudí.

Londýn 13. februára (TASR) - Nový typ koronavírusu, pochádzajúceho z rovnakej skupiny ako vírus SARS, sa mohol preniesť medzi ľuďmi.

Oznámila to dnes britská Health Protection Agency (HPA), ktorá zároveň potvrdila 11. infikovaného novým vírusom. Pacient sa pravdepodobne nakazil od člena rodiny, uviedla agentúra AP.

Nový vírus objavili minulý rok na Blízkom východe. Desať ľudí, ktorí sa dosiaľ nakazili, tam všetci cestovali. Podľa HPA je zatiaľ posledný infikovaný obyvateľom Veľkej Británie a na Blízkom východe v poslednom čase nebol. Má ale blízky osobný kontakt so skorším prípadom. Momentálne je v intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Birminghame

Agentúra tvrdí, že tento prípad je presvedčivým dôkazom o prenose z človeka na človeka, ale trvá na tom, že riziko pre širokú verejnosť je stále považované za veľmi nízke.

Nový vírus spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS. Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil v roku 2003 približne 800 ľudí. Symptómy zahŕňajú závažné dýchacie problémy, horúčku a kašeľ.