Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Košická UNLP získala certifikát bezpečnosti a kvality

Univerzitná nemocnica L. Pasteura, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Poranenia používaním zastaraných prostriedkov neboli výnimkou, preto sa v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura rozhodli ísť cestou prevencie.

Košice 28. septembra (TASR) - Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice dnes udelili ako tretej nemocnici na Slovensku čestný Certifikát bezpečnosti a kvality. Získať ho môžu tie zariadenia, ktoré do štandardov liečby a ošetrovateľskej starostlivosti celoplošne zaradili moderné zdravotnícke pomôcky podporujúce bezpečnosť zdravotníckeho personálu. Ide napríklad o bezpečnostné kanyly či infúzne sety. Pri manipulácii s nimi napríklad nehrozí zdravotníkom riziko poranenia ihlou.

Certifikát bezpečnosti je ukazovateľom kvality starostlivosti v nemocnici a zaručuje pacientom i zdravotníckemu personálu určitý nadštandard. Udeľuje ho spoločnosť B. Braun, ktorá je súčasťou nadnárodného koncernu B. Braun Melsungen AG.

"Ochrana našich pacientov a zdravotníkov pred poraneniami a nebezpečnými vírusovými nákazami je pre nás mimoriadne dôležitá. Bohužiaľ, poranenia používaním zastaraných prostriedkov bez bezpečnostných prvkov aj napriek opatrnosti, neboli výnimkou. Zamestnancovi tak hrozia vážne zdravotné, psychické aj sociálne problémy a nemocnici strata dlhodobo budovanej prestíže. Preto sme sa rozhodli ísť cestou prevencie," uviedol pri preberaní certifikátu riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha.

Moderné pomôcky znižujú riziko

Používanie moderných zdravotníckych pomôcok s bezpečnostnými prvkami je v nemocnici podľa hovorkyne UNLP Ladislavy Šustovej viac ako dva roky bežnou praxou, pričom pacienti aj zdravotníci sú chránení pred rizikovým poranením. V uplynulom roku použil personál nemocnice vyše 70.000 intravenóznych kanýl s ochrannými prvkami.

Pri manipulácii s intravenóznymi kanylami zdravotníci podstupujú riziko bodného poranenia a prípadného infikovania hepatitídou B a C, vírusom HIV či inými infekčnými onemocneniami. Moderné pomôcky takéto riziko znižujú na minimum. Finančné rozdiely na nákup zdravotníckych prostriedkov s nadštandardnými bezpečnostnými prvkami sú podľa nemocnice minimálne.

"Naši zamestnanci a pacienti sa už nemusia obávať rizika, že sa porania infikovanou kanylou. V našej nemocnici absolvovali už takmer všetky sestry aj odborné kurzy. Tie sa totiž denne vystavujú rizikám nákazy, pretože najviac prichádzajú do styku s intravenóznou liečbou," skonštatoval Rosocha.

Priblíženie k európskym štandardom

Podľa slov zástupcu spoločnosti B. Braun Petra Šumichrasta používanie zdravotníckych prostriedkov s bezpečnostnými prvkami v mnohých krajinách Európskej únie stanovuje zákon, na Slovensku však táto povinnosť zatiaľ nie je. "Udeľovaním čestného certifikátu sa preto snažíme nemocnice motivovať k tomu, aby sa približovali k európskym štandardom. Dávajú tým jasný signál, že sa snažia poskytovať svojím pacientom a zamestnancom ten najlepší servis," povedal.

Na Slovensku zatiaľ získali Certifikát bezpečnosti a kvality Univerzitná nemocnica v Bratislave a Východoslovenský onkologický ústav. Podmienkou jeho udelenia je, že nemocnica musí dlhodobejšie používať bezpečnostné prvky a všetky oddelenia musia prejsť preškolením.

"Tento proces trvá v rozmedzí od jedného do dvoch rokov. Univerzitná nemocnica splnila kritériá a dodržuje všetky parametre, ktoré sú potrebné na udelenie tohto certifikátu," doplnil Šumichrast. Bezpečnostné kanyly sa podľa neho používajú prakticky po celom Slovensku, len málo nemocníc však absolvovalo všetky školenia alebo ich používajú na všetkých oddeleniach.