Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári chcú garanciu navýšenia platov skôr, ako bude prijatý zákon

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Lekári si koncom roka 2011 zvýšenie platov a riešenie ich ďalších požiadaviek presadili akciou hromadných výpovedí.

Bratislava 8. februára (TASR)- Lekárski odborári chcú pre lekárov garanciu zvýšenia platov do nových zmlúv skôr, ako sa prijme nový zákon, ktorý upraví navýšenie o tzv. tretiu tranžu. Rokovanie o zmluvách ponúkajú podľa právnika Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Antona Chromíka všetkým nemocniciam. Ako vysvetlil pre TASR, je to reakcia na dohodu s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou o postupnom navýšení platov lekárov v roku 2014 a 2015 namiesto tohtoročného.

Chromík poukázal, že rovnako sa postupovalo aj v prípade prvej dohody o platoch lekárov, keď sa zmluvy riešili skôr, po dohode s vládou na znení memoranda medzi ňou a odbormi, ako bol prijatý zákon, ktorý navýšenie legislatívne upravil. Lekári si koncom roka 2011 zvýšenie platov a riešenie ich ďalších požiadaviek presadili akciou hromadných výpovedí. V decembri, keď sa rozbehli rokovania o nových zmluvách, bolo bez zmlúv asi 1200 lekárov, keďže im uplynula výpovedná lehota.

Rokovania už prebehli v bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, ako aj v novozámockej fakultnej nemocnici. "Žiadali sme od vedenia detskej fakultnej nemocnice iba rovnaký postup ako pri prvom a druhom navýšení platov lekárov, keď najskôr boli dohody premietnuté do pracovných zmlúv a až následne bol prijatý zákon. Nerozumieme tomu, ako mohlo vedenie DFNsP tak radikálne odmietnuť dohodnutú vec s pani ministerkou," povedal Martin Víglaský z LOZ pri DFNsP Bratislava.

"Vedenie DFNsP Bratislava bez výhrad dôveruje prísľubom pani ministerky riešiť mzdové nároky lekárov legislatívne do konca roka 2013 a preto nevidí dôvod predbiehať plánované legislatívne zmeny lokálnymi dohodami o navýšení platov," reagovala hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická. Odbory v Bratislave rovnako aj v Nových Zámkoch žiadali okrem navýšenia platov i zakotvenie ustanovení o hornom mesačnom limite služieb, ako aj zakotvenie ceny za pracovnú pohotovosť. Kamenická poukázala, že dohoda týkajúca sa služieb mala byť iba na dobu určitú, pár mesiacov, čo nemocnica nemohla akceptovať.

Dohoda na novom znení pracovných zmlúv nie je ani v nemocnici v Nových Zámkoch. Ako informoval predseda LOZ Peter Visolajský, "odborári žiadali od vedenia nemocnice rovnaký postup ako pri predchádzajúcom navýšení platov. Napriek tomu, vedenie nemocnice v Nových Zámkoch považuje zakotvenie tohto navýšenia do pracovnej zmluvy lekára za právne neplatné a naviazané na "nemožnú podmienku", tvrdiac, že na zvýšenie platu je nevyhnutné prijatie zákona," skonštatoval s tým, že to nie je pravda.

Podľa riaditeľa nemocnice Imricha Matušku rokovania s odborármi neskončili a budú pokračovať až kým nedôjde k vzájomnej dohode. "Vyjasňovali sme si svoje stanoviská a detaily. U nás už 93 percent lekárov podpísalo súhlas s nadčasmi podľa zákonníka práce. Rokovania nijako neohrozujú bežný chod nemocnice. Prebiehajú korektne a v normálnom duchu, takže verím, že dôjde k dohode, s ktorou bude obojstranná spokojnosť," povedal Matuška.