Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Od apríla bude za pacientmi vyrážať menej záchraniek s lekárom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Transformácia záchraniek prebehne na základe analýzy, ktorú urobilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS).

Bratislava 20. marca (TASR) - Od apríla tohto roka sa 26 ambulancií rýchlej lekárskej pomoci (RLP) zmení na ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Reálne tak za pacientom bude chodiť menej záchraniek s lekárom na palube. Počet ambulancií pritom zostane rovnaký ako doteraz, spolu ich bude 280.

"Od apríla do decembra tohto roka by transformácia ambulancií záchrannej zdravotnej služby mala priniesť 2,76 milióna eur, v budúcnosti 3,68 milióna eur každý rok. Tieto peniaze sa však neberú zo záchranného systému, ale ostávajú v ňom a budú použité na zvýšenie finančných benefitov pre záchranné zdravotné služby," povedal na dnešnej tlačovej besede štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.

Štátny tajomník tvrdí, že transformácia záchraniek neohrozí pacientov. "Dostupnosť záchrannej zdravotnej služby bude rovnaká ako doteraz. Tam, kde bude potrebná ambulancia RLP, bude aj vyslaná," podčiarkol Čislák. Záchranári sú podľa neho erudovanými zdravotníckymi pracovníkmi a majú omnoho viac kompetencií ako v minulosti.

Transformácia záchraniek prebehne na základe analýzy, ktorú urobilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Podľa jeho riaditeľa Ľubomíra Kočiša vychádza z reálnych podkladov z krajov. "Nie je to analýza od zeleného stola," uviedol dnes Kočiš. Výsledky podľa neho zohľadňujú demografické, geografické faktory a špecifiká regiónov. Záchranári volali po transformácií 27 ambulancií RLP, napokon sa bude transformovať 26 z nich. Záchranky s lekárom podľa Kočiša totiž často vyrážajú za pacientmi, ktorí pomoc lekára reálne nepotrebujú, čo je pre nich demotivujúce. Ako príklad spomenul výjazd z marca tohto roka, kde RLP po vyšetrení previezla domov ženu pod silným vplyvom alkoholu. "V mnohých prípadoch sme boli svedkami akéhosi zneužívania ambulancií, ktorých súčasťou boli aj lekári," podčiarkol.

V Londýne, kde žije okolo osem miliónov ľudí podľa riaditeľa OS ZZS majú všetky posádky bez lekára. Dodal, že na Slovensku je viac ambulancií, než je priemer EÚ. "V krajinách EÚ pripadá ambulancia v priemere na 25.000 ľudí, Slovensko je nadpriemerom a máme jednu ambulanciu na približne 20.000 obyvateľov," spresnil.

Platby pre záchranky by sa tak mali od apríla zvýšiť. Mesačná platba pre ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) má stúpnuť zo 16.082 eur na 16.343 eur. Platba pre ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci (RLP) má vzrásť z doterajších 27.882 na 28.426 eur. Stúpnuť majú aj ceny za jeden kilometer jazdy spomínanými ambulanciami, po novom by mal kilometer stáť 0,79 eura.