Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Otázku nadčasov lekárov sa nepodarilo doriešiť

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Lekárske odborové združenie (LOZ) svoju požiadavku riešiť problematiku nadčasov odôvodňuje snahou zaviesť do služieb poriadok.

Bratislava 27. marca (TASR) - Otázka nadčasov lekárov v slovenských nemocniciach, ktorej riešenie žiadajú lekárski odborári, ostáva nedoriešená aj po dnešnom stretnutí na ministerstve zdravotníctva. Odborári žiadajú komplexné riešenie tejto problematiky. Návrh, ktorý ponúkajú, však podľa ministerky Zuzany Zvolenskej nič nerieši. K dohode tak nedošlo, pacienti by to však pocítiť nemali.




Obe strany napriek tomu, že nenašli o nadčasoch spoločnú reč potvrdili, že služby lekárov sú nateraz zabezpečené. "Služby máme zabezpečené," konštatovala šéfka rezortu s tým, že v štátnych nemocniciach dohody podpísalo v priemere asi 80 percent lekárov. K podpisu dohôd už došlo aj v bratislavskej nemocnici na Kramároch, kde pre chýbajúce súhlasy lekárov hrozilo, že nebude mať kto slúžiť pohotovostné služby.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Michal Svítok

LOZ chce do služieb zaviesť poriadok


Lekárske odborové združenie (LOZ) svoju požiadavku riešiť problematiku nadčasov odôvodňuje snahou zaviesť do služieb poriadok. Ako poukázal šéf LOZ Peter Visolajský, mnohí lekári podpisujú "bianco" dohody. Odbory preto žiadali, aby sa stanovilo, koľko nadčasov môže lekár maximálne za mesiac odslúžiť. Zároveň chceli, aby mali lekári výšku platby za službu stanovenú pevne na celý rok, na ktorý dohody o nadčasoch podpíšu.

"Náš návrh pani ministerka nateraz neprijala, prisľúbila nám, že poskytne svoje riešenie služieb lekárov, tak na tento návrh budeme čakať," povedal Visolajský. Nie celkom však podľa svojich slov rozumie tomu, prečo ministerstvo ich návrh neprijalo. Upozornil, že napriek tomu, že veľa lekárov "bianco" súhlasy s nadčasmi podpísalo, situácia nie je úplne stabilná, keďže súhlasy sú vypovedateľné s mesačnou lehotou.

Šéfka rezortu oponovala, že odborársky návrh nerieši situáciu s nadčasmi lekárov a ich nedostatkom, na ktorý poukazujú aj odbory." Podmienky výkonu nadčasovej práce sú jasne stanovené v Zákonníku práce pre všetkých a individuálne sú dojednávané v kolektívnych zmluvách," uviedla Zvolenská.

Nadčasové hodiny predstavujú podľa ministerstva problém pre celú Európu. Rezort považuje za dôležité, aby sa táto problematika riešila, no poukazuje, že je priam nemožné vyriešiť tento niekoľko desiatok rokov trvajúci problém počas pár mesiacov. Odbory pripúšťajú, že tento problém sa netýka iba Slovenska, tvrdia však, že všade sa rieši lepšie ako u nás.