Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárnici sa sporia o vernostné systémy, tie sa majú zakázať

ilustračné foto Foto: TASR

Podľa ministerstva zdravotníctva sú vraj vernostné systémy opatrenia marketingového charakteru, ktoré oslabujú odborný a zdravotnícky charakter činností.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Lekárnici sa sporia o vernostné systémy, ktoré ministerstvo zdravotníctva plánuje opäť zakázať prostredníctvom novely zákona o liekoch. Kým Slovenská lekárska komora takýto krok podporuje, sieť lekární Dr. Max spúšťa petíciu za ich zachovanie.



Podpisy sa majú zbierať počas septembra a októbra a následne ich chcú zástupcovia siete odovzdať poslancom Národnej rady SR. So zrušením vernostných systémov nesúhlasí ani Fórum nezávislých názorov, ktoré tvrdí, že sa tak pacientom zoberie možnosť aspoň nejakej úspory financií z doplatkov.

Ako poukazuje Dr. Max, vernostné systémy ušetrili od zavedenia v decembri pacientom vyše dva milióny eur. "V rámci medzirezortného pripomienkového konania k zákonu sme podali hromadnú pripomienku proti ich zrušeniu, ktorú len za tri dni podpísalo 7781 občanov. Je to jasný dôkaz, že ľudia vernostné zľavy chcú a využívajú," uviedol Sína Niku zo siete lekární. Vernostnú kartu Dr.Max v súčasnosti vlastní 650.000 ľudí, pričom 75 percent z nich má dodatočné zľavy v lekárňach aj využívať.

Prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ sa v tejto súvislosti zamýšľa nad tým, čo asi odpovedia pacienti, keď sa ich niekto opýta, či chcú zľavu. Poukázal na to, že sieť má asi 200 lekární, čo znamená približne desať podpisov na lekáreň a deň pod spomínanú pripomienku. Niektoré témy majú preto podľa Sukeľa skôr riešiť odborníci ako laici. Zdôraznil, že až štvrtina pacientov cielene ide do lekárne a vyhľadáva zľavy a bonusové akcie, má ísť najmä o dôchodcov. Pripomína, že v žiadnej krajine Európskej únie niečo podobné neplatí vzhľadom na trend prísnejšej regulácie.

Fórum nezávislých názorov je na strane pacientov

Na obranu vernostných systémov sa stavia aj Fórum nezávislých názorov (FNN). "Beztak drahé lieky pohlcujú veľkú časť cenných zdrojov v zdravotníctve a rovnako uberajú aj peniaze z peňaženiek pacientov. Určite zo strany občana nebude vnímané negatívne, ak bude môcť v lekárni, ktorú navštevuje, získať vernostnú zľavu či inú výhodu s ohľadom na svoje preferencie," uvádza FNN. Slovenskej lekárnickej komore odkázalo, že nedošlo k nárastu spotreby liekov, ako sa obávali pred zavedením vernostných systémov, naopak k miernemu poklesu.

Za zákazom vidí FNN snahu o ochranu lekární pred sieťami, ktoré podľa nich majú väčší priestor z vernostných systémov profitovať. Sukeľ namieta, že pokles je trendom už od roku 2009 a že ich obavy hovorili napríklad aj o potenciáli stimulovať neúčelné využívanie liekov.

Vernostným systémom má byť po pár mesiacoch koniec cez novelu zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva. To sa zatiaľ k pripomienkam k novele nevyjadruje. Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, v súčasnosti k pripomienkam prebiehajú rozporové konania, o výsledkoch chce preto ministerstvo hovoriť až po ich ukončení.

V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva zdravotníctva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Konkurenčný boj medzi lekárňami o pacienta sa má preto viesť na odbornej úrovni.

"Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov," zdôvodnil rezort svoj návrh.