Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárov majú pre lieky podľa SLeK korumpovať farmafirmy aj lekárnici

Foto: TASR

Možnosť kontrolovať takéto konanie majú podľa SLeK vyššie územné celky a Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Bratislava 15. marca (TASR) – Existuje vraj možnosť, že niektoré farmaceutické spoločnosti, ale aj lekárne, sa úspešne pokúšajú korumpovať slovenských lekárov. Tvrdí to Slovenská lekárnická komora (SLeK), ktorá dnes poukázala na to, že v ambulanciách sa vydávajú pacientom lieky, a to aj napriek tomu, že to legislatíva neumožňuje. Podľa prezidenta komory Tibora Czuľbu sa tento problém týka celého Slovenska. Najčastejšie má k takémuto konaniu dochádzať v urológii, diabetológii a onkológii.

Poukázal, že legislatíva jasne určuje, aké lieky môžu lekári držať v ambulanciách. "Sú to na 99 percent injekčné formy, ktoré sú určené na podanie priamo v ambulancii," skonštatoval s tým, že tabletové formy liekov dostávajú pacienti v lekárňach. Problém však má spočívať práve v spomínanej korupcii, ku ktorej podľa SLeK dochádza najmä zo strany farmaceutických spoločností. Pacienti tak nedostávajú lieky od oprávnených osôb, teda lekárnikov, ale od lekárov.

"Problém je v tom, že máme aj medzi našimi kolegami čierne ovce, ktoré sa dohodami s lekármi snažia takto zvýšiť svoj obrat..., tá druhá strana, ktorá korumpuje lekárske ambulancie, to sú reprezentanti farmaceutických firiem, ktorí sa hlavne snažia prezentovať a propagovať svoje generikum na úkor konkurencie," uviedol Czuľba. Upozornil tiež, že vzhľadom na to, že sa lekár zaviaže, že predpíše za isté obdobie daný počet liekov, môže dochádzať k tomu, že pacient dostane liek aj napriek tomu, že ho nepotrebuje.

Možnosť kontrolovať takéto konanie majú podľa SLeK vyššie územné celky a Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten môže za takéto konanie uložiť pokutu do výšky 35.000 eur, priblížil Czuľba. V Českej republike, ktorá bojuje s podobným problémom, čo potvrdil člen Prezídia Českej lekárnickej komory Stanislav Havlíček, malo mierne pomôcť, keď pacienti začali dostávať výpisy o tom, aká zdravotná starostlivosť a lieky im boli poskytnuté.