Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárske odbory sú sklamané z rozhodnutia Ústavného súdu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa odborov rozhodnutie ÚS SR postihne primárne pacientov, nie sestry.

Bratislava 20. júna (TASR) - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS), že zákon o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou SR, sklamal Lekárske odborové združenie (LOZ). Lekárski odborári tvrdia, že postihne najmä slovenských pacientov.

"Treba si uvedomiť, že postihnutými týmto rozhodnutím Ústavného súdu nie sú primárne zdravotné sestry, ale predovšetkým slovenskí občania - pacienti, pre ktorých to predstavuje ďalší signál zníženia kvality zdravotnej starostlivosti," uviedol podpredseda LOZ Pavel Oravec. LOZ verí, že ministerstvo zdravotníctva čoskoro predloží zákon, ktorý bude riešiť spravodlivé ohodnotenie sestier v súlade s Ústavou SR.

Podľa Oravca LOZ veľakrát ukázalo, že mu na spolupráci so zdravotnými sestrami a pôrodnými asistentkami mimoriadne záleží, a vždy plne podporovalo a podporuje osobitnú zákonnú úpravu ich spravodlivej odmeny. "Sú nám, lekárom, najbližšími spolupracovníkmi v ambulanciách a pri lôžkach pacientov, ich prácu si vážime, a preto ich budeme naďalej podporovať v ich zápase o spravodlivú mzdu a dôstojné pracovné podmienky," dodal.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek mal od minuloročného apríla upraviť ich platy. O tom, že nie je v súlade s Ústavou SR, rozhodlo v stredu (19. 6.) plénum Ústavného súdu SR pod vedením jeho podpredsedu Milana Ľalíka.

Novotný kritizuje rozhodnutie ÚS o platoch sestier,ministerku žiada o riešenie

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o zákone o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek je nespravodlivé. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v parlamente poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný. Pripomenul oprávnenosť nárokov sestier a pôrodných asistentiek a vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby neodkladne pripravila riešenie pre sestry a pôrodné asistentky.

Opozičný poslanec kritizoval tvrdenie, že zákon je diskriminačný, ako aj názor, že na platy sestier nie je dosť peňazí. "Vraj nie je možné zákonom určovať jednej profesii plat, a čo sudcovia, prokurátori, poslanci Národnej rady? Čo lekári? Veď oni majú tiež zákonom určenú výšku ich mzdy," povedal Novotný, ktorý sa zamýšľal nad tým, či teda nie je diskriminačný aj zákon upravujúci platy lekárov. Na diskrimináciu sa odvolávali lekári a Generálna prokuratúra (GP) ho podľa Novotného uviedla v odôvodnení k podaniu voči zákonu.

Pokiaľ ide o nedostatok peňazí na platy sestier, Novotný pripomenul, že táto výhrada prišla v čase, keď sa v súvislosti so mzdami uvoľňovala 50-miliónová rezerva. Odvolávanie sa na nedostatok peňazí považuje Novotný tiež za nespravodlivé. Zároveň pripomenul, že vládny Smer-SD pred voľbami obhajoval mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek. Očakáva, že to bude robiť aj dnes, keď už je po voľbách. Vyzýva preto ministerku Zvolenskú, aby neodkladne našla riešenie.

Ústavný súd rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou SR. Zákon napadla Generálna prokuratúra, ktorá reagovala na podnet Slovenskej lekárskej komory. Námestník GP vo svojom podaní argumentoval najmä tým, že nie je žiadny dôvod na prijatie zákona, ktorý by v otázkach mzdového ohodnotenia zvýhodňoval jednu skupinu zamestnancov. Poukazoval tiež na nadmerné finančné zaťaženie zdravotníckych zariadení a samosprávnych rozpočtov.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už vlani v lete označila konanie lekárskej komory, prokuratúry a Ústavného súdu za nezodpovedné a bezcitné a pozastavenie účinnosti zákona vnímala "ako útok na oprávnené záujmy sestier a pôrodných asistentiek, ktoré boli 20 rokov ignorované".

"Rozhodnutie ÚS rešpektujeme. Ministerstvo musí počkať na odôvodnenie, ktoré zatiaľ nie je k dispozícií. Dovtedy sa nevieme relevantne vyjadriť k ďalším krokom. Čiže, počkáme na odôvodnenie, ktoré musíme naštudovať a až potom budeme vedieť povedať ako ďalej," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. V štátnych nemocniciach sú podľa jej slov platy sestrám vyplácané na základe platných zmlúv, v tých je zvýšenie premietnuté.

.