Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárski odborári spúšťajú kampaň proti úplatkom v zdravotníctve

Tlačová konferencia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) k akcii Ďakujem, úplatky neberiem v Bratislave 13. augusta 2012. Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR/Michal Svítok

LOZ začiatkom roka predstavilo protikorupčné opatrenia, ktoré majú zabrániť korupcii na úrovni manažmentu nemocníc.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Lekárske odborové združenie (LOZ) spúšťa dnes protikorupčnú kampaň Ďakujem, úplatky neberiem! Jej cieľom je presvedčiť čo najväčší počet lekárov, aby nosením odznakov na svojich plášťoch verejne deklarovali, že neberú úplatky od pacientov.

Pacienti si zároveň budú môcť na webe LOZ preveriť, ktorí lekári sa verejne prihlásili k výzve. "Cieľom kampane je zlepšiť vzťah lekára a pacienta a zabezpečiť transparentnejšie prostredie v zdravotníctve," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda LOZ Peter Visolajský.

V rámci kampane sa LOZ obrátilo na ministerstvo vnútra (MV) so žiadosťou o zriadenie protikorupčnej linky, na ktorú by mohli ľudia volať a oznamovať úplatky. Na tejto linke by mal pacient podľa LOZ zároveň dostať inštrukcie, ako má v danej situácii postupovať.

"Zároveň by sme informáciu o fungovaní protikorupčnej linky vyvesili na všetkých ambulanciách lekárov, ktorí sa zapojili do kampane," dodal Visolajský. Návrh rezort vnútra podľa LOZ posunul ministerstvu zdravotníctva (MZ). Odborové združenie momentálne čaká na odpoveď tohto rezortu.

Tu bude player


Hovorkyňa MZ Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že linka, na ktorú môžu pacienti oznamovať korupciu, už v súčasnosti existuje. Občania si ju podľa nej však mýlia s inými linkami a na ministerstvo píšu o liekoch či lekároch.

"Za posledné obdobie sme mali iba tri prípady, ktoré sme posunuli aj orgánom činným v trestnom konaní na ďalšie riešenie," informovala Čižmáriková. LOZ tvrdí, že od ministerstva vnútra žiadalo špeciálnu protikorupčnú linku. "Ak sa však MV a MZ dohodnú, že to bude v rámci inej linky, ktorá už existuje, my ju budeme propagovať," reagoval predseda odborového združenia.

LOZ začiatkom roka predstavilo protikorupčné opatrenia, ktoré majú zabrániť korupcii na úrovni manažmentu nemocníc. "Súbor opatrení sme zaslali riaditeľom nemocníc na diskusiu, avšak doteraz sme odpoveď od žiadneho nedostali," podčiarkol Visolajský. Opatrenia chcú zaslať opätovne novým riaditeľom nemocníc na pripomienkovanie a v budúcnosti ich chcú presadiť ako návrhy zákonov.