Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečivá sila prírody, nie je voda ako voda

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Slovensko napriek tomu, že nie je veľmi bohaté na strategické suroviny, disponuje vodným bohatstvom, ktorého hodnota je neoceniteľná.

Blahodarné účinky vody na zdravie človeka objavili už dávno naši predkovia. Napríklad termálne pramene v Trenčianskych Tepliciach boli známe už Rimanom. Mesto Trenčín má dôkazy o rímskych légiách, ktoré si tam vybudovali opevnenie a vojenský tábor. O prítomnosti človeka v oblasti termálnych prameňov na našom území na základe archeologických nálezov svedčia i lokality Bešeňová, Dudince a Gánovce. Kúpanie v prameňoch termálnych vôd bolo v minulosti i súčasťou náboženských obradov a pripisoval sa im posvätný význam.

Za liečivú vodu sa označuje taká prírodná voda, ktorá má zdraviu prospešné účinky. Takéto vody pomáhajú napríklad pri znižovaní hladiny cukru v krvi, pri chorobách dýchacích ciest, pri žalúdočných a žlčových ťažkostiach. Siránové alebo sulfátové vody napomáhajú pri liečbe chorôb pečene a pankreasu. Liečivé vody s teplotou vyššou ako 25 stupňov Celzia pomáhajú zase pri akútnych zápaloch dolných močových ciest a pri obličkových kameňoch. Podobné účinky majú aj niektoré kyselky. Minerálne vody sú významné aj z hľadiska dodržiavania pitného režimu.

Viac o kúpeľoch, o možnostiach a o tom, kedy vám pobyt preplatí poisťovňa, sa dozviete TU.