Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odbory vraj vyzývajú lekárov na vypovedanie pohotovostných služieb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekárski odborári chcú pre lekárov garanciu zvýšenia platov do nových zmlúv skôr, ako sa prijme nový zákon, ktorý upraví navýšenie o tzv. tretiu tranžu.

Bratislava 13. februára (TASR) - Na chodbách niektorých nemocníc, ako napríklad v košickej, sa mali objaviť letáky s výzvou adresovanou lekárom na vypovedanie pohotovostných služieb. Jeden z takýchto letákov dnes médiám ukázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, tá situáciu podľa svojich slov nechápe. "Nevidím žiadny dôvod na neuzatváranie dohôd s vedeniami nemocníc o službách," skonštatovala dnes šéfka rezortu.

Poukázala, že pred deviatimi pracovnými dňami mala spoločné stretnutie s lekárskymi odborármi a odvtedy sa pre ňu na spoločných dohodách nič nezmenilo. Pripomenula, že je pripravená novela zákona o poskytovateľoch, ktorá má legislatívne upraviť tretiu etapu navyšovania platov lekárov. "Na mojich prísľuboch sa nič nemení a sú reálne spracované v návrhoch," zdôraznila ministerka.

Spomedzi 13 štátnych nemocníc má byť podľa Zvolenskej dohoda o slúžení služieb v deviatich zariadeniach, v Košiciach, Trenčíne a v bratislavských nemocniciach sa má ešte rokovať. Lekárov preto prosí, aby rokovania dokončili a nestresovali pacientov zbytočne informáciami o vypovedaní služieb. Ministerka aj odbory si okrem toho navzájom vyčítajú spôsob komunikácie.

Situáciu okrem ministerky nechápe ani šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. "Lekári chcú mať v službách len poriadok, aby bol zabezpečený chod oddelení nemocníc na celý rok. Teda, ak majú dať súhlas na služby na celý rok, chcú, aby bolo stanovené, že pláca sa nebude v priebehu roka meniť, aby bolo stanovené, koľko služieb mesačne majú maximálne odpracovať tak, aby bol zabezpečený chod oddelení a chcú, aby bol verejný sľub pani ministerky pretavený do zmluvy na papieri," reagoval pre TASR.

Lekárski odborári chcú pre lekárov garanciu zvýšenia platov do nových zmlúv skôr, ako sa prijme nový zákon, ktorý upraví navýšenie o tzv. tretiu tranžu. Rokovanie o zmluvách ponúkajú podľa právnika Lekárskeho odborového združenia Antona Chromíka všetkým nemocniciam. Má to byť reakcia na nedávnu dohodu s ministerkou o postupnom navýšení platov lekárov v roku 2014 a 2015 namiesto tohtoročného. Zvolenská dnes poznamenala, že chápe ostražitosť lekárov, zároveň však poukázala, že je v záujme ministerstva, aby boli lekári spokojní, ale nedajú sa všetky problémy vyriešiť za deň.