Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Magnetická rezonancia sa na Slovensku využíva 20 rokov

Magnetická rezonancia ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Dérerovej nemocnici s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Pôvodným investorom bol zaniknutý Výskumný ústav lekárskej bioniky.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Medicína na Slovensku si tento rok pripomína 20. výročie používania magnetickej rezonancie. Druhého augusta 1992 sa začala skúšobná prevádzka komplexu zariadení magnetických zariadení vtedajšej Dérerovej nemocnici s poliklinikou na bratislavských Kramároch.

Pôvodným investorom bol zaniknutý Výskumný ústav lekárskej bioniky. Išlo o unikátny projekt dvoch systémov na zobrazovanie 1,5 - 2T Magnetom Helicon a 1T Magnetom Compact a experimentálneho 4,7T prístroja SISCO. V súčasnosti je v prevádzke z pôvodných zariadení len experimentálne zariadenie.

Vo svete sa magnetická rezonancia ako súčasť rádiologických vyšetrovacích metód začala využívať od roku 1981. Od roku 1992 sa stala i na Slovensku bežnou súčasťou v diagnostike chorobných stavov takmer vo všetkých oblastiach medicíny. Najvýraznejšie ovplyvnila diagnostiku a sledovanie chorobných stavov nervových ochorení a stala sa súčasťou neinvazívnej diagnostiky pohybového systému.

Podľa údajov OECD sa v najvyspelejších krajinách v roku 2011 urobilo takmer 100 MR vyšetrení na 1000 obyvateľov, na Slovensku je to 33 MR vyšetrení na 1000 obyvateľov.

TASR informoval vedúci pracovník komplexu MR zariadení v Dérerovej nemocnici na Kramároch Víťazoslav Belan.