Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Mikrochirurgické operácie oka prenášali prvýkrát naživo v 3D

Na snímke prvý 3D živý prenos očnej operácie na Slovensku z operačnej sály Očnej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty UK a UNM v Martine do Auly Magna JLF UK v Martine. V Martine 8. júna 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Očné operácie sledovali prevažne lekári a študenti so špeciálnymi 3D okuliarmi.

Martin 8. júna (TASR) - Mikrochirurgické operácie oka prenášali v piatok prvýkrát na Slovensku naživo v 3D z operačnej sály Očnej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (JLF UK) a Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).



Podľa prednostu Očnej kliniky UNM Petra Žiaka mohli diváci v Aule Magna JLF UK v Martine vidieť operácie vo vysokom rozlíšení a plasticky. "To je v oftalmológii veľmi dôležité, lebo potrebujete vedieť, či ste v oku niekde na povrchu alebo v hĺbke. A to pri bežných prenosoch nie je možné. Prakticky sa to, čo vidia účastníci v sále, rovná tomu, čo vidí operatér v mikroskope. Niekedy už dokonca operujeme tak, že pozeráme na monitor a nie do mikroskopu. Čo sme si kedysi vôbec nevedeli predstaviť," povedal Žiak.



Doplnil, že priamy prenos ukázal divákom aj nové operačné metódy, prístroje, materiály či vnútroočné šošovky. "Vývoj v oftalmológii je veľmi rýchly. Čo platí dnes, za rok, za dva už je zastaraná vec. Takže sa snažíme ukázať najnovšie trendy. To je napríklad využívanie navigačných systémov, 3D systémov, nové typy umelých šošoviek," podotkol prednosta Očnej kliniky UNM.

Na snímke diváci počas prvého 3D živého prenosu očnej operácie na Slovensku z operačnej sály Očnej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty UK a UNM v Martine do Auly Magna JLF UK v Martine. V Martine 8. júna 2018.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Očné operácie sledovali prevažne lekári a študenti so špeciálnymi 3D okuliarmi. "Operovali dvaja lekári z našej kliniky, lekári z celého Slovenska a dvaja lekári z Českej republiky. Všetko špičkoví operatéri, ktorí ukázali používanie najnovších technológii," dodal Žiak.